Fon der Lajen podseća Džonsona na obavezu da kandiduje člana Evropske komisije

Svet 12. nov. 201917:31 > 17:34
Podeli:
Izvor: Ludovic Marin/Pool via AP

Velika Britanija još nije dostavila ime kandidata za člana Evropske komisije, saopšteno je u Briselu. Zbog toga je izabrana predsednica komisije Ursula Fon der Lajen jutros ponovo poslala pismo britanskom premijeru Borisu Džonsonu u kome ga podseća na tu obavezu, u nadi da će London odgovoriti do kraja ove nedelje. Prvobitni rok koji je dat Londonu istekao je u ponedeljak, a iz te zemlje stigla je samo kratka najava da će Velika Britanija ispuniti svoje obaveze, bez navođenja detalja.

Ursula Fon der Lajen i dalje čeka. Na pismo koje je poslala Borisu Džonsonu u kome ga podseća da, u skladu sa propisima EU, ali i odlukom šefova država i vlada EU o produžetku Bregzita, sa kojom se London složio, ta zemlja ima obavezu da predloži kandidata za člana Evropske komisije.

POVEZANE VESTI

„Do ovog trenutka London nije odgovorio na pismo koje je izabrana predsednica poslala vladi Ujedinjenog Kraljevstva, u kome ih je pozvala da predlože jedno ili više imena za člana Evropske komisije. Zbog toga je izabrana predsednica jutros poslala drugo pismo vladi Ujedinjenog Kraljevstva u kome ih podseća na pravne obaveze koje su preuzeli u skladu sa Ugovorom o Evropskoj uniji, kao i na obaveze koje su preuzeli prilikom donošenja odluke da se Član 50 produži i to podrazumeva da predlože ime osobe koja može biti kandidat. Vreme ističe i zbog toga izabrana predsednica očekuje hitan odgovor na drugo pismo, a svakako pre kraja ove nedelje. Što pre to bolje“, kazala je Dana Spinant, portparolka Evropske komisije.

Iz Londona je, u međuvremenu, stiglo kratko obaveštenje, ali ne i konkretni koraci.

„Ujedinjeno Kraljevstvo će ispuniti svoje obaveze, a naši zvaničnici su sve vreme u stalnom kontaktu sa timom izabrane predsednice Evropske komisije“, navedeno je u odgovoru.

U Evropskoj komisiji nedeljama odbijaju da kažu do kada su spremni da čekaju. Samo podsećaju da je to pravna obaveza Londona i da očekuju da je on ispuni. Ne odgovaraju na pitanje i šta će raditi ukoliko se to ne dogodi. Međutim, mediji spekulišu da je ona svoje obaveze ispunila.

Portal Euroactiv tumači da je pravna preporuka koju je Komisija tražila da mandat Fon der Lajen može da počne i bez predstavnika iz Ujedinjenog Kaljevstva i da je jedina obaveza izabrane predsednice bila da zatraži ime.

U međuvremenu, nastavlja se procedura za izbor nedostajuća tri komesara. O njihovom potencijalnom sukobu interesa tokom dana će se oglasiti komitet za pravna pitanja EU, dok su saslušanja pred nadležnim odborima zakazana za četvrtak.