Poljski desničari održali "Marš nezavisnosti", spaljena zastava EU

Svet 11. nov. 201919:46 > 19:54
Podeli:
Tanjug via AP Photo/Czarek Sokolowski

Desetine hiljada Poljaka su proslavile 101. godišnjicu nezavisnosti svoje zemlje tradicionalnim "Maršom nezavisnosti" u Varšavi.

Tokom marša u organizaciji poljske ekstremne desnice, uz slavljenje „Velike katoličke Poljske“ i parole protiv Evropske unije, njena plava zastava sa zvezdicama je i ove godine demonstrativno spaljena.

„Ceo naš narod, cela naša istorija je vezana za katoličanstvo. Moramo da se vratimo korenima jer se ovaj svet udaljio od Boga, od katoličanstva. Ako ne vratimo vrednosti koje stvara naš narod, propašćemo kao zapad Evrope“, kazao je u govoru jedan od organizatora, Robert Bankjevič.

Ukazao je da „današnje elite sprovode kulturni marksizam, osvajaju škole, zagađuju misao naše dece. Ni da zucnu kada Jevreji žele da opljačkaju našu domovinu“.

Na kraju marša, ispred Narodnog stadiona gde se kao završnica održava patriotski koncert, učesnike je čekao kamion sa transparentom „Ne jevrejskim zahtevima“. Učesnici povorke su potpisivali peticiju za donošenje zakona kojim bi se u Poljskoj odbio američki zakon o restituciji jevrejske imovine koju su opljačkali nemački nacisti tokom Drugog svetskog rata, a komunistička Poljska je tu imovinu potom nacionalizovala. Zaštitu Poljaka od isplate odštete za jevrejsku imovinu kao prioritet su postavile partije ekstremne desnice.

Tanjug via AP Photo/Czarek Sokolowski

Jake policijske snage prokrčile su put za povorku „Marša nezavisnosti“ u kojem je, po procenama organizatora, bilo „150.000 poljskih patriota“, dok ih je po podacima gradskih vlasti Varšave bilo 47.000.

Grupice aktivista antifašističkih organizacija koji su pokušali da zaustave marš, policija je odnela s kolovoza, a transparente im zaplenila. Istovremeno je drugom trasom u centru Varšave prošao antifašistički marš levice pod parolom „Za vašu i našu slobodu“ u kojem je bilo oko 12.000 građana pod transparentom „Nacionalizam nije patriotizam“, u znak protivljenja rasizmu, ksenofobiji, antisemitizmu i oživljavanju neofašističkih grupa.

U Varšavi je „Marš nezavisnosti“ po ocenama medija bio jedan od najmirnijih, bez većih izgreda kao ranijih godina, zahvaljujucí vanredno jakim merama policije i pojačanoj redarskoj službi organizatora marša s čak 400 redara.