Antiteroristička operacija protiv grčkih levičara, zaplenjeno oružje

Svet 09. nov 201917:28 > 17:31
Izvor: Ilustracija

Grčka policija je saopštila da je tokom velike antiterorističke operacije u Atini uhapsila tri osobe i zaplenila eksploziv i oružje, izmedju ostalog i pušku korišćenu u napadima ekstremno levičarskih grupa.

Jedna od tih grupa, „Organizacija revolucionarne samozaštite“, preuzela je odgovornost za bacanje ručne bombe na Ambasadu Francuske u Atini 10. novembra 2016. U eksploziji je lakše povređen grčki policajac i naneta manja materijalna šteta.

Ista grupa je u julu 2014. pucala na Ambasadu Meksika.

Danas su uhapšena dva muškarca i jedna žena, osumnjičeni za terorizam. Policija je navela da je treći osumnjičeni u bekstvu.

Pretresene su tri kuće, a policija je zaplenila više kalašnjikova, dinamit, detonatore, ručne bombe.

Jedna od automatskih pušaka je korišćena u napadu na sedište grčke socijalističke partije PASOK u Atini i u napadu na meksičku ambasadu.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je pozdravio taj „važan uspeh“ policije i ponovio „rešenost da se nepovratno i definitivno stane na kraj domaćem terorizmu“.

Napadi na javne institucije, medije, banke i diplomatska predstavništva su relativno česti u Grčkoj, a u pozadini su ekstremno levičarske i anarhističke grupe.