Erdogan: Moskva informisala Ankaru o povlačenju kurdskih snaga u Siriji

Svet 29. okt 201920:30 > 20:33
Podeli:
Izvor: Reuters/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Rusija prenela Turskoj da su se kurdski borci koje Ankara smatra teroristima "potpuno" povukli sa svojih položaja na turskoj granici na severoistoku Sirije.

„Rusija je prenela našim odgovarajućim vlastima informaciju prema kojoj su se terorističke grupe poptuno povukle“ iz pograničnih oblasti sa Turskom, rekao je Erdogan u govoru u Ankari koji je prenosila televizija.

Rusija je potvrdila da je povlačenje kurdskih snaga sa severa Sirije u okviru rusko-turskog sporazuma završeno pre predviđenog roka.

„Povlačenje naoružanih jedinica sa teritorije na kojoj treba da se formira bezbednosni koridor završeno je pre nego što je predvidjeno“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, a prenele ruske agencije.

Na osnovu sporazuma koji su prošle nedelje postigli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan, kurdske snage iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) trebalo je da se povuku sa svojim oružjem sa severoistoka Sirije u roku od 150 sati od 23. oktobra, iz pojasa od 30 kilometara na tursko-sirijskoj granici. 

Kurdske snage treba da se povuku iz pogranične zone gde je Turska 9. oktobra krenula u ofanzivu protiv njih. Ofanziva je prekinuta nekoliko dana kasnije prema dogovoru koji su sa Turskom izdejstvovale SAD. 

Ruska vojna policija i sirijske granične snage raspoređene su u tom sektoru da olakšaju povlačenje. 

Kada istekne rok iz sporazuma Putina i Erdogana predviđeno je da zajedničke turske i ruske patrole budu raspoređene u zoni u dubini od 10 kilometara od granice.