Ganc: Sve opcije na stolu da se spreči nuklearni Iran

Svet 29. okt. 201918:13 > 18:15
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Mandatar za sastav Vlade Izraela Beni Ganc izjavio je da mu se uvek više sviđala diplomatija u nastojanju da se spreči razvoj nuklearnog oružja u Iranu, ali je naglasio da su "sve opcije na stolu" ako ništa drugo ne uspe.

Bezbednosna situacija Izraela je osetljiva i najakutnija pretnja su i dalje nuklearne ambicije i iranska regionalna agresija, rekao je on.

„Sve opcije su na stolu da se spreči nuklearni Iran, iako bi trebalo da mi uvek favorizujemo diplomatiju. Ali ako moramo onda su sve opcije na stolu. To nije parola. To je životna stvarnost. Znam o čemu govorim“, rekao je Ganc.

Ganca, bivšeg načelnika Generalštaba i novajliju u politici politički rivali iz desničarskih partija optužuju da je podržavao nuklearni sporazum velikih sila sa Islamskom Republikom Iran.

Netanjahu je bio jedan od najvećih kritičara tog dokumenta i on tvrdi da omogućava Iranu da se za kratko vreme snabde velikim nuklearnim arsenalom.

Obraćajući se jevrejskim liderima iz inostranstva na skupu u Jerusalimu Ganc, lider saveza partija centra Plavo i belo, najavio je takođe da će primeniti plan da Zid plača postane dostupniji neortodoksnim strujama judaizma koji je zamrznula vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Ganc je rekao da je „Zapadni zid (Zid plača) dovoljno dugačak za sve“.

Zapadni zid, kako ga zovu Jevreji, najsvetije je mesto na kojem oni mogu da se mole i ima odvojene delove za muškarce i žene u skladu sa ortodoksnom tradicijom, navodi AP.

U govoru koji je trajao petnaestak minuta Ganc nije pominjao Netanjahua po imenu, ali je sugerisao da mnogo priča, a malo čini za bezbednost Izraela.

On je podsetio da je savez Plavo i belo (Plavo i belo) najveća frakcija u izraelskom parlamentu, Knesetu posle izbora 17. septembra na kojima je osvojio 33 od ukpno 120 poslaničkih mandata, jedno više od Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

General u penziji, Ganc, rekao je da su mu poznate potrebe, rizici i odgovori koji se traže i navodeći mnoge izazove sa kojima je Izrael suočen pozvao na formiranje „široke liberalne vlade jedinstva“ koja će biti stabilna, odgovorna i pragmatična.