Rusija potvrdila završetak povlačenja Kurda sa severa Sirije

Svet 29. okt 201916:49 > 16:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Rusija je potvrdila da je povlačenje kurdskih snaga sa severa Sirije u okviru rusko-turskog sporazuma završeno pre predviđenog vremena.

„Povlačenje naoružanih jedinica sa teritorije na kojoj treba da se formira bezbednosni koridor završen je pre nego što je predviđeno“, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose ruske agencije.

POVEZANE VESTI

Povlačenje koje je počelo 23. oktobra u 11.00 po centralnoevropskom vremenu, treba da se završi oko 16.00 po centralnoevropskom vremenu.

Na osnovu sporazuma koji su prošle nedelje postigli ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan, kurdske snage iz Jedinica za zaštitu naroda (YPG) trebalo je da se povuku sa svojim oružjem sa severoistoka Sirije u roku od 150 sati od 23. oktobra, iz pojasa od 30 kilometara na tursko-sirijskoj granici. 

Kurdske snage treba da se povuku iz pogranične zone gde je Turska 9. oktobra krenula u ofanzivu protiv njih. Ofanziva je prekinuta nekoliko dana kasnije prema dogovoru koji su sa Turskom izdejstovale SAD. 

Ruska vojna policija i sirijske granične snage raspoređene su u tom sektoru da olakšaju povlačenje. 

Kada istekne rok iz sporazuma Putina i Erdogana predviđeno je da zajedničke turske i ruske patrole budu raspoređene u zoni u dubini od 10 kilometara od granice.