Kremlj: Smrt Al-Bagdadija važan doprinos borbi protiv terorizma

Svet 28. okt. 201913:36 > 13:44
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/ Matthijs Mejan

Smrt vođe Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija predstavljala bi "važan doprinos" borbi protiv terorizma, rekao je portparol Kremlja, navodeći da ipak čeka potvrdu informacije o smrti.

„Ukoliko se smrt Al-Bagdadija zaista potvrdi, može se govoriti o važnom doprinosu predsednika SAD borbi protiv međunarodnog terorizma. Ta informacija po sebi ne može da izazove negativnu reakciju ruskih vlasti“, rekao je novinarima portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. 

POVEZANE VESTI:

Peskov je rekao da su ruski vojnici videli američke avione i dronove u toj zoni, mada je rusko ministarstvo odbrane sinoć navelo da nema pouzdane informacije o delovanju američke vojske u zoni u Idlibu, gde se Al-Bagdadi krio prema Vašingtonu.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je juče da je Abu Bakr al-Bagdadi poginuo u američkoj vojnoj operaciji na severozapadu Sirije, koja je sprovedena u noći od subote na nedelju. On je izneo detaljan opis napada tokom kojeg se vođa Islamske države pritisnut američkim snagama ubio aktiviranjem samoubilačkog pojasa s ekspozivom. 

Tramp je u svojoj izjavi zahvalio Rusiji, Turskoj, Siriji, Iraku i sirijskim Kurdima.

Poslednjih godina više puta je objavljivana smrt Al Bagdadija, najtraženijeg čoveka na svetu, koji se smatra odgovornim za zločine u Iraku i Siriji i krvave napade u više zemalja. 

Rusija je juna 2017. tvrdila da je verovatno ubila Al-Bagdadija napadom iz vazduha na severni sirijski grad Raku mesec dana ranije.