Kandidat levice vodi na predsedničkim izborima u Urugvaju, ide se u drugi krug

Svet 28. okt. 201911:32 > 11:41
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP Photo/Matilde Campodonico

Kandidat levice Danijel Martines vodi na predsedničkim izborima u Urugvaju, ali će ići u drugi krug sa kandidatom desnog centra Luisom Lakaljeom Pouom, pokazuju nezvanični rezultati izlaznih anketa.

Martines iz partije Široki front osvojio je 37 odsto glasova ispred Lakalje Poua iz Nacionalne partije sa 29 odsto, pokazuju te ankete. Ta dva kandidata će ići u drugi krug 24. novembra. 

U Urugvaju su juče održani izbori za naslednika levičarskog predsednika Tabarea Vaskeza, a glasalo se i o prisustvu vojske na ulicama radi borbe protiv delinkvencije. Izbori u ovoj maloj južnoameričkoj zemlji od 3,4 miliona stanovnika održani su istog dana kada i izbori velikog suseda Argentine.

Održavaju se u trenutku kada je region uzdrman brojnim političkim krizama, protestima protiv rezultata predsedničkih izbora u Boliviji, antivladinim protestima u Čileu i socijalnim nemirima u Ekvadoru dve nedelje ranije.

Iako vladajuća levičarska partija Široki front, koja tom zemljom vlada već 15 godina, izlazi na izbore kao favorit, rastuće nezadovoljstvo kod građana pothranjuje otpor opozicionih stranaka koje su očekivale drugi krug. Kandidat vladajućeg Širokog fronta bazirao je kampanju na socijalnim pitanjima, kao što su poboljšanje života siromašnih, omogućavanje gej brakova i slobodno tržište marihuane.

Opoziciona koalicija iskoristila je nezadovoljstvo zbog sporog privrednog rasta i sve veće nesigurnosti. 

Kandidat levice Danijel Martines, bivši gradonačelnik Montevidea, rekao je novinarima da mirno čeka rezultate. Njegov glavni suparnik bivši senator desnog centra Luis Lakalje Pou rekao je da će njegova kampanja za drugi krug početi već od ponedeljka i da nema vremena za gubljenje.