Libanci ponovo blokiraju puteve u Bejrutu, leže na ulicama i traže ostavku vlade

Svet 26. okt. 201922:35 > 22:43
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Bilal Hussein

Libanski demonstranti ponovo su blokirali puteve u Bejrutu i izvan njega i ležali na ulicama iza barikada kako bi osujetili pokušaje bezbednosnih snaga da ih sklone s puta.

Oni su desetog dana masovnih protesta nastavili s izražavanjem građanske neposlušnosti, ponovo pozivajući vladu da podnese ostavku.

Demonstracije su počele 17. oktobra, podstaknute vladinim planom da uvede nove poreze, između ostalog i na pozive putem aplikacije Vocap (WhatsApp), ali su se ubrzo pretvorili u opšti revolt protiv cele političke elite koju mnogi smatraju korumpiranom i nekompetentnom.

Policija je pokušavala da skloni demonstrante s puta, vukući ih za noge i ruke, ali izveštaja o hapšenjima ili povredama nema. Na jednom putu je oklopno vozilo došlo na nekoliko metara od demonstranata koji su ležali na zemlji, ali se potom udaljilo.

Desetodnevni protesti su paralisali zemlju s ekonomijom na ivici kolapsa, za koju demonstranti krive političke elite na vlasti od okončanja građanskog rata, vođenog od 1975. do 1990. godine.

Škole, fakulteti i banke ne rade od prošle nedelje. 

Protesti ne jenjavaju, iako je vlada u ponedeljak usvojila opsežne reforme u nadi da će umiriti desetine hiljada ljudi koji protestuju zbog vladinog odnosa prema ekonomskoj krizi i traže ostavku premijera Saada Haririja. Hariri je tada rekao da nijedna vlada u istoriji Libana nije preduzela takve korake.