Tramp: Formiranje bezbednosne zone u Siriji veliki uspeh

Svet 23. okt 201915:49 > 15:52
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je ostvaren "veliki uspeh" u Siriji formiranjem bezbednosne zone, i najavio da će dati izjavu o tome iz Bele kuće.

„Veliki uspeh na granici između Turske i Sirije. Formirana bezbednosna zona. Primirje je poštovano i borbe su završene. Kurdi su na bezbednom i vrlo dobro su sarađivali sa nama. Zatvorenici Islamske države su na sigurnom mestu“, napisao je on u Tviter poruci.

POVEZANE VESTI

Turski mediji javljaju da turske snage i njihovi saveznički sirijski pobunjenici obezbeđuju grad na severoistoku Sirije pošto su se sirijski kurdski borci povukli iz te oblasti.

SAD su prethodno saopštile da su sirijski kurdski borci završili svoje povlačenje iz mesta Ras al Ajin i drugih oblasti koje je Turska zauzela u ofanzivi pokrenutoj 9. oktobra, prenosi AP.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan su se dogovorili da rasporede snage svojih vojski duž gotovo cele severoistočne sirijske granice i time popune prazninu stvorenu naglim povlačenjem američkih snaga koje je naložio Tramp.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage u Siriji prešle Eufrat u pravcu granice sa Turskom u skladu sa rusko-turskim dogovorom o povlačenju kurdskih snaga.

Kako je navelo Minsitarstvo, ruska vojna policija će pomoći da se kurdski borci razoružaju u pojasu dubine od oko 30 kilometara duž tursko-sirijske granice. Po tursko-ruskom dogovoru tom zonom će patroliarati ruske i turske snage.