Erdogan i Putin postigli dogovor o povlačenju kurdskih boraca u roku od 150 sati

Svet 22. okt 201920:15 > 20:16
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sergei Chirikov/Pool Photo via AP

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u Sočiju da je postigao dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da se kurdski borci povuku 30 kilometara od pogranične oblasti na severoistoku Sirije u roku od 150 sati.

Na zajedničkoj konferenciji posle razgovora s Putinom, Erdogan je rekao da će period od 150 sati – nešto više od šest dana, početi da teče sutra u podne.

POVEZANE VESTI

Turska i Rusija će potom organizovati zajedničke patrole, naveo je Erdogan.

Sporazum Turske i Rusije usledio je odmah pošto su kurdske snage objavile da su se povukle iz oblasti na severoistoku Sirije za koju je Ankara tražila da bude očišćena od kurdskih boraca.

Kurdske snage tvrde da su završile povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima završile su povlačenje iz pogranične oblasti s Turskom pre večerašnjeg isteka primirja postignutog uz posredovanje SAD, izjavio je visoki zvaničnik te jedinice Redur Halil.

Halil je, međutim, rekao da turska vojska i njeni saveznici, borci sirijske opozicije, nastavljaju operacije na severoistoku Sirije, izvan zone povlačenja SDF. 

On je kazao da su njegove snage poštovale primirje koje ističe večeras u 21.00 po centralnoevropskom vremenu, i povukle borce izvan pogranične oblasti između mesta Tal Abjad i Ras al-Ajn, udaljenih 120 kilometara.

Halil je naveo da je turska vojska nastavila napade i izvan te oblasti i zauzela 15 kurdskih sela kod grada Kobani, i da nastavlja da napreduje. 

Turska je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na severoistoku Sirije, a po sporazumu o primirju koje je u četvrtak postignuto uz posredovanje SAD, kurdske snage su morale da napuste deo uz granicu i predaju ga borcima sirijske opozicije koji imaju podršku Ankare. 

Ankara je zapretila da će obnoviti ofanzivu ako se kurdske snage ne povuku. 

Neimenovani visoki zvaničnik administracije američkog predsednika Donalda Trampa potvrdio je večeras da su se SDF povukle iz oblasti na severu Sirije koju Turska želi očišćenu od kurdskih boraca. 

To znači da su kurdske snage poštovale uslove primirja, par sati pre njegovog isteka. 

Petodnevnu pauzu turske ofanzive dogovorili su potpredsednik SAD Majk Pens i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan. 

Međutim, Erdogan je rekao da pograničnu oblast treba da napusti još 1.300 kurdskih boraca. 

Ujedinjene nacije su večeras saopštile da je za skoro dve nedelje ofanzive turske vojske na severoistoku Sirije raseljeno više od 176.000 ljudi, uključujući gotovo 80.000 dece, a „ključna infrastruktura je oštećena“. 

Portparol UN, Stefan Dižarik je rekao da su oštećeni dalekovodi, čime su pogođene i najmanje četiri medicinske ustanove. 

Rekao je da je pumpna stanica vodovoda Alouk, koja opslužuje više od 400.000 ljudi u gradu Al-Hasake i okolnim logorima za izbeglice, privremeno popravljena.