Erdogan zabranio elektronske cigarete u Turskoj

Svet 20. okt 201921:24 > 21:27
Podeli:
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da nikad neće dozvoliti kompanijama koje proizvode elektronske cigarete da svoje proizvode prodaju u Turskoj, apelujući na Turke da umesto cigareta konzumiraju čaj.

Govoreći na skupu protiv pušenja u Istanbulu, Erdogan je rekao da je naredio ministru trgovine da „nikad“ ne dozvoli ulaz elektronskim cigaretama u Tursku, ističući da se duvanske kompanije bogate trovanjem ljudi.

„Oni su zatražili od nas mesto i dozvolu da proizvode te elektronske cigarete. Mi tu dozvolu nismo i nećemo dati. Ako je to njihova investicija u Turskoj idite i investirajte na nekom drugom mestu“, rekao je Erdogan.

U Turskoj je 2016. godine godine registrovano 27 odsto pušača od ukupne turske populacije starijih od 15 godina, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija, što je manje za četiri odsto u odnosu na 2010. godinu. Većinu pušača čine muškarci.

Iako samo konzumiranje elektronskih cigareta u Turskoj nije zabranjeno, kupovina ili distribucija jeste. I pored zabrane, elektronske cigarete nalaze put do potrošača preko interneta.

Erdogan, koji je poznat po tome što ne podnosi alkohol i cigarete, često poziva Turke da ostave pušenje i alkohol. Njegova Vlada je 2013. godine zabranila sve reklame, promocije i sponzorske ugovore za alkohol i duvanske proizvode.