Većina evropskih lidera žali što nije dodeljen datum S. Makedoniji i Albaniji

Svet 18. okt 201919:30 > 19:33
Podeli:
Izvor: N1

U Briselu je danas završen dvodnevni samit lidera Evropske unije. Ključne teme drugog dana su dugoročni budžet od 2021- 2027, klimatske promene i prioriteti EU narednom periodu. Međutim, najviše se govorilo o jučerašnjoj odluci da Severna Makedonija i Albanija ne dobiju datum za otvaranje pregovora, što je izazvalo brojne i burne reakcije na Balkanu i u samom Briselu.

Iako se nije našlo na dnevnom redu samita EU, pitanje proširenja i dalje izaziva veliku pažnju u Briselu. Većina evropskih lidera žali zbog toga što nije mogla da bude doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severna Makedonijom i Albanijom.

Protivljenje francuske zbog generalnog stava da se Unija mora stabilizovati iznutra pre daljeg proširenja, ali i zamerke na račun borbe protiv korupcije u te dve zemlje, nisu naišle na podršku preostalih predsednika država i vlada EU, kao i zvaničnika EU. Johanes Han je na Tviteru upozorio da je odluka razočaravajuća i da može imati negativne posledice na ceo region Zapadnog Balkana.

Ipak, lideri država članica EU dogovorili su se da će to pitanje ponovo staviti na dnevni red na samitu u Zagrebu, sledećeg maja.

„Želimo da sa ovog samita pošaljemo snažnu poruku koliko su nam Albanija i Severna Makedonija važne. Ove zemlje su postigle izvanredne rezultate i dokazali da se približavaju Evropskoj uniji i zato nam je važno da s njima razvijamo zajedničku perspektivu“, rekla je Ursula fon der Lajen.

„Mi, ali i mnoge druge države su se zaista zalagale za početak pregovora o proširenju. Severna Makedonija i Albanija su ispunile sve kriterijume i imaju pravo na pregovore o proširenju. Kočile su to neke države članice. Danas sam rekla premijerima obe zemlje, koliko sam razočarana“, dodaje austrijska kancelarka Brigite Birlajn.

„Balkanske države pokušavaju već čitavu večnost da se pridruže Evropi. To je želja i nas u Evropi. Jučerašnji dan biće zapamćen kao velika istorijska greška“, dodao je Đuzepe Konte, premijer Italije.

Lideri zemalja članica EU razgovarali su o dugoročnom budžetu Unije za period 2021-2027. i dogovorili da se konkretnim ciframa pozabave na sastaku u decembru. Dogovorili su se i o tome da nastave rad na sprečavanju negativnih klimatskih promena, a razgovarali su i sa izabranom predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, koja je predstavila prioritete buduće komisije: zastitu građana i građanskih sloboda, razvoj ekonomije, zelenu Evropu i promociju evropskih vrednosti.

Kako javlja dopisnik N1 iz Brisela, nova Evropska komisija ipak neće stupiti na dužnost 1. novembra, kao što je to planirano, jer procedura izbora troje budućih članova komisije još nije obavljena.