Keri Lam izviždana u parlamentu Hongkonga, prekinula govor

Svet 16. okt 201911:17 > 11:22
Podeli:
Izvor: ANTHONY WALLACE / AFP

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam primorana je bila da prekine najavljeni govor u parlamentu posle negodovanja opozicionih poslanika uz haotične scene u tom telu.

Govor o njenim političkim ciljevima koji je trebala da održi Keri Lam je predstavila kao pokušaj da se povrati poverenje stanovništva posle više od četiri meseca političke krize bez presedana.

Prodemokratski poslanici su je izviždali, mahali plakatima sa sloganima protiv nje i primorali da napusti Zakonodavni savet, odnosno lokalni parlament.

Njen govor je bio dugo očekivan posle celog leta demonstracija i skoro svakodnevnih akcija u kojima se traže demokratske reforme, i osudjuje sve veće mešanje kineskih centralnih vlasti.

Umesto podsticanja poverenja, ona je pokazala još jednom duboku podeljenost hongkonškog društva.

Lam je pokušala dva puta da održi svoj godišnji govor pred parlamentom koji je počeo novo tromesečno zasedanje.

Prodemokratski poslanici su zviždali, a jedan od njih je projektovao slogane iz protestnog pokreta sa džepnim projektorom na zid iza Lam, koja je stajala na podijumu.

Posle drugog neuspešnog pokušaja da održi govor, šefica vlade je napustila zgradu u pratnji svog obezbeđenja. Naknadno snimljen govor je posle 75 minuta emitovan preko televizije.

Pritisak na Keri Lam, čija popularnost je na istorijski niskom nivou danas je bio ogroman.

Najava niza ekonomskih i socijalnih mera očekivana je da bi se smirio bes stanovništva čiji životni standard stalno pada, ali je zgledalo malo verovatno da će dati značajne političke ustupke demonstrantima.

Keri Lam i Peking su više puta odbacili njihove zahteve i nastoje da nađu izlaz za krizu.

Protestni pokret krenuo je posle odbijanja nacrta zakona kojim bi se dozvolila izručenja u Kinu. Taj tekst je u međuvremenu povučen, ali suviše kasno prema demonstrantima, koji su od tada proširili svoje zahteve.