Nastavlja se rat u Siriji, Erdogan zapretio Evropi izbeglicama

Svet 10. okt 201918:54 > 19:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Rodi Said

U Siriji ponovo besni rat. Turska ofanziva počela je juče kada je predsednik Tajip Redžep Erdogan izdao naređenje, da kopnene trupe, a zatim i avijacija krenu u akciju "Izvor mira" preko granice sa Sirijom, a protiv kurdskih boraca, doskorašnjih najvernijih američkih saveznika. Prethodno je predsednik Donald Tramp povukao američke trupe iz ove oblasti.

Sirijske demokratske snage, vojna koalicija sirijskih Kurda, borila se i pobedila Islamsku državu. Amerikanci su gledali na kurdske snage kao na glavne saveznike u Siriji. Snabdevali su ih oružjem, i pružali im vazdušnu podršku u bitkama. Kurdi su se nadali da će zauzvrat dobiti autonomiju u Siriji. Sada se, međutim, suočavaju sa novom pretnjom.

„Nakon što akcijom Izvor mira, obezbedimo sigurnu zonu osiguraćemo povratak svih koji žive tamo u svoje domove i gradove. To je cilj. Osiguraćemo demografsku strukturu, koju separatistička organizacija pokušava da poremeti, biće sve vraćeno na stanje koje je bilo pre građanskog rata“, rekao je Erdogan.

Turska avijacija i artiljerija bombardovali su preko 180 ciljeva u zoni od 30 kilometara duž sirijske granice. Kurdi su odmah uzvratili bombardovanjem ciljeva u Turskoj. Obe strane izveštavaju o civilnim žrtvama. Za Tursku su kurdske snage u Siriji bezbednosna pretnja. Ankara ih naziva teroristima koji su povezani sa sunarodnicima u Turskoj, a deluju u okviru Radničke partije Kurdistana.

POVEZANE VESTI

„Sjedinjene Države nisu dale zeleno svetlo Turskoj. Mi ćemo nastaviti da radimo ono što mislimo da treba kako bismo uklonili pretnje po američki narod. Ali to nisu samo pretnje iz Sirije već i iz Iraka. Postoje desetine drugih zemalja u kojima postoji realna opasnost od islamskog terorizma. A SAD mora da smanji tu opasnost“, rekao je Pompeo.

Turska je odmah po početku akcije pokušala da ublaži svoje ciljeve i osim povratka 2 miliona izbeglica koje želi da smesti upravo u tu tampon zonu, više ne pominje uništenje kurdske milicije.

„Hej, Evropska Unijo, saberi se. Kažem vam – ako ovu operaciju pokušate nazvati invazijom, stvari su jednostavne – otvorit ću vrata i poslati 3,6 miliona izbeglica prema vama. ((off))Veći problem će biti hiljade zarobljenih boraca Islamske države, koje sada drže Kurdi. Deo ih je danas preuzele SAD i premestile prema granici sa Irakom. Preostali će ubrzo biti briga Ankare. Biće i dobra moneta za ucenjivanje EU, jer je većina njih došla upravo iz Evrope, koja ih sada ne želi“, zapretio je turski predsednik.

Veći problem će biti hiljade zarobljenih boraca Islamske države, koje sada drže Kurdi. Deo ih je danas preuzele SAD i premestile prema granici sa Irakom. Preostali će ubrzo biti briga Ankare. Biće i dobra moneta za ucenjivanje EU, jer je većina njih došla upravo iz Evrope, koja ih sada ne želi.