Bivši predsednik Kolumbije pred Vrhovnim sudom zbog podmićivanja svedoka

Svet 09. okt 201910:03 > 10:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Luisa Gonzalez

Uticajni bivši predsednik Kolumbije Alvaro Uribe, osumnjičen za pokušaj potplaćivanja svedoka protiv jednog opozicionog političara, imao je dugo saslušanje pred Vrhovnim sudom koji treba da odluči hoće li mu suditi ili ne.

To je bio prvi put da je neki bivši šef države morao da se pojavi pred najvišim kolumbijskim sudom.

Uribe (67) ispitivan je sedam sati, iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da sud donese odluku u narednim danima, a ako dodje do sudjenja Uribeu preti osam godina zatvora ili kućni pritvor.

„Mnogo boli biti pozvan pred sud. Ja nikada nisam izgovorio nijednu reč suprotno zakonu“, rekao je Uribe nakon saslušanja i izrazio žaljenje zbog „potpuno nelogičnih“ optužbi.

Afera oko svedoka počela je 2012, kada je Uribe, desničar, tužio levičarskog senatora Ivana Sepedu za navodnu zaveru na osnovu lažnih iskaza.

Medjutim, stvar se ubrzo okrenula pa je pravosudje otvorilo istragu zbog potplaćivanje svedoka ali ne protiv Sepede već protiv Uribea.

Nekadašnji šef države (2002-2010), a sada senator, lider vladajuće partije Demokratski centar i mentor sadašnjeg predsednika Ivana Dukea, stigao je u sud praćen brojnim agentima službe bezbednosti. Uribe je predmet i drugih istraga za krivična dela.

Duke je podržao svog mentora.

„Mogu sažeti Alvara Uribea u jednu reč: ugled“, rekao je predsednik Kolumbije.

Čvrst stav Uribea protiv levičarskih gerilaca medju Kolumbijcima je i hvaljen i kritikovan.

Njegove pristalice i protivnici bili su okupljeni ispred suda, a predsedavajući sudija je naveo da „nikakvi pritisci ili protesti neće uticati na odluku sudija“.

Kolumbiju 27. oktobra očekuju lokalni izbori na kojima će se birati gradonačelnici i guverneri.