Protest konzervativaca u Parizu zbog zakona o vantelesnoj oplodnji za gej parove

Svet 06. okt 201922:14 > 22:18
Podeli:
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Nekoliko hiljada konzervativnih francuskih aktivista protestovalo je u Parizu zbog predloga zakona koji bi lezbejkama i ženama bez partnera omogućio pristup vantelesnoj oplodnji i povezanim procedurama.

Protest su organizovale tradicionalističke katoličke grupe i desničarski aktivisti koji su 2013. predvodili masovne demonstracije protiv legalizacije homoseksualnih brakova u Francuskoj.

Organizatori protesta navode da bi novi zakon uskratio deci pravo da imaju oca, a na današnjem skupu nosili su transparente s natpisom „Gde je moj tata“.

Aktivisti za prava LGBT populacije i levičarske grupe organizovale su kontra-protest.

Policija je blokirala nekoliko pariskih ulica kako bi sprečila da dodje do nasilja između dve grupe.

Oba skupa su protekla mirno.

Izvor : REUTERS/Christian Hartmann

Pristalice novog zakona navode da žene treba da imaju pravo da radjaju decu, nezavisno od njihovog bračnog statusa ili seksualne orijentacije, i tvrde da njegovi protvnici pokušavaju da očuvaju prevazidjen patrijarhalni sistem.

Nekoliko drugih zemalja omogućilo je lezbejkama i ženama bez partnera pristup vantelesnoj oplodnji, a Francuskinje ponekad putuju u inostranstvo da bi se podvrgle toj proceduri.

Prema predlogu zakona koji se nalazi u parlamentu Francuske, zdravstveni sistem te zemlje pokrio bi troškove procedura za sve žene mlađe od 43 godine.