Telohranitelj saudijskog kralja ubijen u raspravi

Svet 29. sep 201909:42 > 09:46
Izvor: Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Telohranitelj saudijskog kralja Salmana ubijen je iz vatrenog oružja u, kako su vlasti opisale, ličnoj raspravi, ne dajući mnogo detalja o incidentu koji je šokirao Saudijsku Arabiju.

Malo detalja dato je o tome kako je ubijen general-major Abdulaziz Al Fagham, zvaničnici objavljuju izjave saučešća za Al Faghama, a prva zvanična potvrda o njegovoj smrti stigla je u jednom tvitu saudijske državne televizije.

„General major Abdulaziz al Fagham, telohranitelj čuvara dve svete džamije ubijen je iz vatrenog oružja u ličnoj raspravi u Džedi“, navodi se u tviter poruci.

Državna televizija nije objavila druge detalje.

Nekoliko sati kasnije saudijska agencija SPA javila je da je u raspravi prijatelj Al Faghama pucao u njega i ubio ga i ranio još jednog Saudijca i jednog filipinskog radnika. Izbila je razmena vatre kada su bezbednosne snage odgovorile i došle do kuće i tada je osoba koja je pucala ubijena, a pet pripadnika bezbednosnih snaga je ranjeno, navela je novinska agencija SPA.

Dnevni Okaz nije dao detalje o obračunu koji je doveo do njegove smrti, ali je opisao Al Faghrama u naslovu kao „Čuvara kraljeva“.

Izjave saučešća i počasti počeli su da stižu za al Faghama, mnogi od kojih praćeni njegovim slikama uz sadašnjeg 83-ogodišnjeg kralja Salmana kao i uz njegovog prethodnika kralja Abdulaha.

Krivična dela sa oružjem su retka u Saudijskoj Arabiji gde se primenjuju strogi islamski zakoni, a za osuđene ubice i krijumčare drogom kazna je pogubljenje. U 2017. godini bilo je 419 prijavljenih ubistava, prema UN Kancelariji za drogu i kriminial. U Saudijskoj Arabiji živi preko 30 miliona ljudi.