Rohani kaže da su SAD ponudile Iranu ukidanje sankcija u zamenu za pregovore

Svet 27. sep 201915:55 > 17:33
Podeli:
Izvor: REUTERS/Raheb Homavandi/TIMA

Sjedinjene Američke Države ponudile su ukidanje svih sankcija Iranu u zamenu za pregovore, ali Teheran još nije prihvatio ponudu zbog trenutne "toksične atmosfere", rekao je u petak iranski predsednik Hasan Rohani.

Rohani je nakon povratka iz Njujorka sa zasedanja Generalne skupštine UN rekao da se tamo susreo s američkim funkcionerima jer su na tome insistirale Nemačka, Velika Britanija i Francuska.

„Raspravljali smo koje će sankcije biti ukinute i oni su jasno rekli da će ukinuti sve sankcije“, rekao je Rohani, a objavljeno je na njegovoj zvaničnoj internet stranici.

Iran je bio spreman da pregovara, ali ne u atmosferi pritiska i sankcija, dodao je.

„To nije bilo prihvatljiv način, u vreme sankcija, postojanja istih i toksične atmosfere maksimalnog pritiska, a čak i da smo hteli da pregovaramo sa SAD niko ne bi mogao da predvidi kako će se pregovori završiti“, rekao je.

Rohani se u Njujorku nije sreo s američkim predsednikom Donaldom Trampom, a evropski funkcioneri i oni u Zalivu očekuju da će Vašington nastaviti da vrši pritisak na iranske vlasti.

SAD i Iran su u sukobu zbog više pitanja, uključujući američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma iz 2015, američko optuživanje Irana za napade na dva saudijska naftna postrojenja 14. septembra, što Teheran odbacuje, i iransko pritvaranje američkih građana.