Objavljen razgovor Trampa i Zelenskog: Bilo bi odlično da istražite Bajdena

Svet 25. sep. 201917:08 > 17:10
Podeli:
Izvor: Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP

Američki predsednik Donald Tramp tražio je u telefonskom razgovoru u julu od ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog da istraži je li bivši američki potpredsednik Džo Bajden prekinuo istragu o kompaniji u kojoj je radio njegov sin, pokazuje sažetak razgovora koji je u objavila Trampova administracija.

Predstavnički dom Kongresa pokreće službenu istragu za mogući opoziv Trampa zbog optužbi da je pokušao da iskopa političku prljavštinu o potencijalnom suparniku na predsedničkim izborima 2020. Bajdenu, američkom političkom veteranu i potpredsedniku države u dva mandata Baraka Obame.

POVEZANE VESTI

 „Dosta se priča o Bajdenovom sinu, da je Bajden zaustavio istragu i to zanima dosta ljudi, šta god biste mogli da učinite s državnim tužiocem bilo bi odlično“, rekao je Tramp prema sažetku transkripta koji je objavilo Ministarstvo pravde.

„Bajden se okolo hvalio da je zaustavio istragu, pa ako možete to malo da poglede … Meni to zvuči užasno“, dodao je Tramp.

Do razgovora sa Zelenskim došlo je nakon što je Tramp naredio administraciji da zamrzne 391 milion dolara pomoći Ukrajini.

Tramp je u utorak najavio da će njegova administracija objaviti „celovit, neredigovan“ transkript razgovora za koji tvrdi da je bio „potpuno primeren“.

Predsednik je potvrdio da je sa Zelenskim razgovarao o Bajdenu i njegovom sinu, ali da su o toj temi razgovarali samo usput i da nije pritiskao ukrajinskog čelnika.

Zelenski je izjavio da na njega niko ne može da vrši pritisak osim njegovog šestogodišnjeg sina. „Niko ne može vršiti pritisak na mene jer sam ja predsednik nezavisne države“, rekao je Zelenski na marginama zasedanja Generalne skupštine UN. Jedina osoba koja može vršiti pritisak na mene je moj šestogodišnji sin“, dodao je.

Politički skandal počinje 25. jula telefonskim razgovorom Trampa i novoizabranog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. Američki predsednik je priznao da je tokom razgovora zatražio da se istraže poslovi Bajdenovog sina Hantera u Ukrajini.

„The Wall Street Journal“ (WSJ) objavio je da je Tramp „otprilike osam puta“ zamolio predsednika Ukrajine da sarađuje s njegovim ličnim advokatom Rudijem Đulijanijem na istrazi o Hanteru Bajdenu.

Demokrate u Predstavničkom domu optužili su Trampa i Đulijanija da su, u zamenu za vojnu pomoć, pokušali da primoraju Ukrajinu da pokrene „politički motivisanu“ istragu o Bajdenovom sinu što bi moglo predstavljati „neverovatnu zloupotrebu vlasti“.

Tri predstavnička odbora na čijem su čelu demokrate zatražila su da Bela kuća preda transkript sadržaja telefonskog razgovora. Tramp je naznačio da će biti sretan ako se transkript javno objavi.

Prema „Washington Post“-u, nedelju dana pre razgovora sa Zelenskim, Tramp je zatražio da se zaustavi američki paket vojne pomoći Ukrajini vredan oko 400 miliona dolara.

Tramp je odbacio da je trgovao vojnom pomoći u zamenu za pokretanje istrage o sinu svog političkog rivala. WSJ napominje da Tramp tokom razgovora nije izričito spomenuo vojnu pomoć.

„To uopšte nisam učinio“, kazao je Tramp novinarima, dodavši da nije kazao da Ukrajina mora nešto da uradi kako bi nešto dobila zauzvrat. Takođe je, govoreći o Ukrajini, kazao da „želi da vidi zemlju koja neće biti korumpirana“.

Hanter Bajden je od aprila 2014. do aprila 2019. bio član uprave Burisma Holdingsa, ukrajinske energetske kompanije optužene za koruptivne radnje, ali on lično nije bio osumnjičen ni za šta.

Kao Obamin potpredsednik, Bajden i drugi zapadni čelnici pritiskali su Ukrajinu da se reši glavnog državnog tužitelja Viktora Šokina zbog optužbi da zatvara oči na korupciju u zemlji.

Tramp tvrdi da je Bajden tražeći smenu Šokina hteo da zaštiti svog sina, ali su te tvrdnje odbačene jer su Šokinovo uklanjanje tražile brojne zapadne vlade, a ujedno nema nikakvih dokaza da je Bajden učinio bilo šta ilegalno.

Nepoznati uzbunjivač iz američke obaveštajne zajednice podneo je 12. avgusta pritužbu Majklu Etkinsonu, glavnom inspektoru u obaveštajnoj zajednici (ICOG), vezanu uz „vrlo hitno“ pitanje.

Nakon što je pregledao dokument, Atkinson je zaključio da je „verodostojan“ i prosledio ga 26. avgusta direktoru nacionalne obaveštajne agencije Džozefu Magvajeru, kojeg je postavio Tramp.

Odbor za obaveštajne poslove Predstavničkog doma zatražio je uvid u pritužbu, ali Megvajer odbija da im ga dostavi.

Po Washington Post-u, navedeni dokument spominje „obećanje“ koje je Tramp dao u telefonskom razgovoru sa stranim čelnikom. To se odnosi na razgovor 25. jula sa Zelenskim.

Predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a, demokrata Nansi Pelozi u utorak je rekla da će njen dom pokrenuti službenu istragu za mogući opoziv predsednika Donalda Trampa i izjavila da niko nije iznad zakona.

Predstavnički dom koji kontrolišu demokrate ispitaće da li je Tramp tražio pomoć Ukrajine kako bi ocrnio bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena koji trenutno ima najviše izgleda da postane predsednički kandidat demokratske stranke na izborima 2020. godine, rekla je Pelozi.

„Stoga danas objavljujem da Predstavnički dom kreće sa službenom istragom za opoziv“, rekla je. „Predsednik mora da snosi odgovornost. Niko nije iznad zakona“.