Predstavnički dom pokrenuo istragu koja može da dovede i do smene Trampa

Svet 24. sep 201923:51 > 23:56
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Pokretanje zvanične istrage koja bi mogla voditi smenjivanju predsednika Donalda Trampa objavila je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD, Nensi Pelosi, iz Demokratske stranke.

Osnov postupka je sumnja da je Tramp, nastojeći da sebi obezbedi reizbor, od predsednika Ukrajine tražio da istraži tamošnje aktivnosti sina njegovog političkog rivala Džoa Bajdena, koji je u vreme kada je Bajden bio potpredsednik SAD, navodno bio privilegovan u poslovanju s Ukrajinom, prenele su strane novinske agencije. 

Taj postupak Trampa Pelosi je na sastanku održanom ranije nazvala „izdajom državnih interesa SAD“ i „izdajom izbora“ za predsednika.

Tramp je proteklih dana tvrdio da nije učinio ništa loše i najavio da će objaviti transkript telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Međutim, šefica Demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD je rekla da su „postupci predsednika i dosad kršili Ustav…i on mora da odgovara“ i dodala da „niko nije iznad zakona“.

„Danas najavljujem da Predstavnički dom pokreće službenu istragu u postupku smenjivanja (impičmenta)“, rekla je ona.

Na to je Tramp odgovorio tvitom iz Ujedinjenih nacija u Njujorku da njegove tamošnje kontakte sa stranim liderima „Demokrate namerno moraju da ruše i ponižavaju svojim smećem od vesti o lovu na veštice. To je tako loše za našu zemlju“.

Proces opoziva predsednika može da se pokrene u slučaju veleizdaje, korupcije, kriminala. Iako su procesi impičmenta pokretani i ranije, nijedan američki predsednik nije tako smenjen.