Komesar: Evropa da bude na prvoj liniji upravljanja migracijama

Svet 23. sep. 201914:21 > 14:27
Podeli:
Izvor: REUTERS/Francois Lenoir

Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos ocenio je na Malti da Evropa treba da bude "u prvoj liniji" upravljanja migrantskom krizom, uz zemlje poput Italije, Grčke, Malte, Španije i Kipra.

„Evropa treba da bude bolje pripremljena i da se nađe u prvoj liniji“, rekao je Avramopulos, koji učestvuje na mini-samitu posvećenom razradi mehanizma za automatsku raspodelu migranata spašenih na moru. Tu su još ministri unutrašnjih poslova Nemačke, Francuske, Italije, Malte i Finske. 

Avramopulos je rekao da je glavna tema današnjeg sastanka stanje u centralnom Mediteranu ali da se „ne može poreći da sličnih situacija ima i u drugim delovima Sredozemnog mora“. 

On je ocenio da je došao trenutak da EU „donese političke odluke, što znači da mora postojati politički put u ime svih država članica“.

Više eksperata i evroposlanika je izrazilo bojazan da će odluka o raspodeli migranata koja se tiče samo migranata spasenih u centralnom Mediteranu biti viđena kao nepravedna u očima zemalja u koje migranti dolaze drugim rutama, kao što su Španija ili Grčka.

Od početka ove godine se samo 13 odsto od 67.000 ilegalnih migranata, koliko ih je stiglo u Evropu, iskrcalo u Italiji ili na Malti, u odnosu na 57 odsto u Grčkoj i 29 odsto u Španiji.