Rohani: Strane trupe u Persijskom zalivu uvek su donosile bol i nesreću

Svet 22. sep 201909:56 > 10:01
Podeli:
Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Prisustvo stranih trupa u regionu Persijskog zaliva povećava nesigurnost, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani, posle objave SAD da u to područje šalju pojačanje.

Govoreći na otvaranju vojne parade u Teheranu, Rohani je naveo da će Iran u narednim danima predstaviti u UN plan saradnje priobalnih država s ciljem garantovanja bezbednosti Persijskog zaliva, Ormuskog moreuza i Omanskog mora.

„Vaše prisustvo je uvek donosilo bol i nesreću u region“, rekao je iranski predsednik obraćajući se „onima koji žele da Iran učine odgovornim“ za loše stvari u regionu. Takvima je poručio da „što su dalje od regiona, to je on bezbedniji“.

„S naše tačke gledišta, bezbednost Persijskog zaliva dolazi iznutra, bezbednosti Ormuskog moreuza dolazi iznutra. Strane snage su izvor problema i nesigurnosti za naš narod i region“, naveo je Rohani.

On je ponovio da Iran pruža ruku prijateljstva i bratstva drugim zemljama Zaliva. Prema njegovim rečima, region prolazi osetljiv trenutak od istorijske važnosti.

„Spremni smo da zanemarimo njihove ranije greške jer je danas situacija takva da neprijatelji islama i regiona, pre svega SAD i cionizam, žele da na loš način iskoriste naše podele“, rekao je iranski predsednik, misleći na arapske države Zaliva s kojima Iran ima napete odnose, pre svega Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Rohani je naveo da će Iran na zasedanju Generalne skupštine UN predstaviti plan regionalne saradnje kojeg je nazvao „Nada“, s ciljem osiguranja bezbednosti u Zalivu, Ormuskom moreuzu i Omanskom moru „uz pomoć zemalja regiona“, ali nije iznosio detalje.