Tramp Saudijcima šalje vojnike, Iran poručuje da su sankcije "znak očaja SAD"

Svet 21. sep 201918:10 > 18:21
Podeli:
Izvor: Printscreen

Američki predsednik Donald Tramp odobrio je slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja vazdušne obrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote na tamošnja naftna postrojenja, za koje Vašington okrivljuje Iran, a Teheran negira odgovornost. S druge strane, iranski ministar spoljnih poslova optužuje SAD da obnovljenim sankcijama protiv iranske centralne banke želi da liši obične Irance pristupa hrani i lekovima, što je, tvrdi, znak američkog očaja.

Reakciju američkog predsednika iranski vođe nisu morali dugo da čekaju. Nakon napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, Donald Tramp tamo šalje američke vojnike i udara na iranski bankarski sistem.

„Ovo su najveće sankcije ikada izrečene jednoj zemlji. Nikada pre nismo išli do tog nivoa. Šteta što se to događa Iranu. Raspada se, jako je siromašan. Gotovo u bankrotu. A jako bi lako mogli da rešimo ovaj problem, sve što treba da učine je prestati s terorom.“

POVEZANE VESTI

Iz Pentagona poručuju kako će u Saudijsku Arabiju, koja je nakon napada zatražila podršku SAD-a, biti poslat umeren broj vojnika, a priroda njihovog delovanja biće primarno obrambene prirode.

„Mislimo da će zasada to biti dovoljno, ali to ne znači da neće biti dodatnih slanja vojnika, zavisno od potreba Baze i promeni situacije“, rekao je Mark Esper, ministar odbrane SAD-a.

Sedinjene američke države za napad direktno optužuju Iran koji negira svu odgovornost. Ipak, Tramp je odlučio da sankcioniše Iransku centrlanu banku, glavni bankarski sistem u zemlji.

„Za njih je to poslednji izvor prihoda, tako da će i Centralna banka, ali i Nacionalni fond za razvoj biti uskraćeni od strane našeg bankarskog sistema. To znači da više nećemo finansirati njihov teror“, rekao je Stiv Mnučin, ministar finansija SAD.

Odgovornost za napad koji je u početku prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte preuzeli su Huti, jemenski pokret blizak Iranu. No, Tramp od svojih namera ne odustaje, a iranske vlasti poručuju: ugrožava nam pristup hrani i lekovima.

„Sankcionisanje središnje banke pokazuje američki očaj više nego išta drugo, jer su Amerikanci nametnuli sve moguće sankcije protiv Irana. Ono što trenutno rade je sankcionisanje centralne banke koja je već sankcionisana, ali pod drugim imenom. Njihova mera pokazuje nastojanje da blokiraju iransku međunarodnu trgovinu, hranu i lekove“, kaže Mohamad Džavad Zarif, iranski ministar spoljnih poslova.

Trampu preti i vođa iranske revolucionarne garde.

„Budite oprezni. Ograničena agresija neće takva i ostati. Mi smo za kazne i gonjenja i to smo pokazali. Nastavićemo do potpunog uništenja bilo kojeg agresora. Ne bismo ostavili nijedan čošak na sigurnom. Razmislite o ovome. Ne grešite“, poručio je Husein Salami.

SAD još odlučuju koliko će tačno vojnika i opreme poslati u Saudijsku Arabiju, a istovremeno saudijske vlasti pokušavaju da smire tenzije i poručuju da će prvo do kraja sprovesti istragu o napadu na naftna postrojenja, a potom preduzeti potrebne mere.