Tramp odobrio slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju

Svet 21. sep 201908:45 > 08:50
Podeli:
Izvor: Reuters/Joshua Roberts

Američki predsednik Donald Trump odobrio je slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja vazdušne odbrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote na tamošnja naftna postrojenja, za koje Vašington okrivljuje Iran, a Teheran poriče odgovornost.

Pentagon je u petak saošštio da će u Saudijsku Arabiju biti poslat umeren broj vojnika, a priroda njihovog delovanja biće primarno odbrambene prirode.

Američki mornarički general Džozep Danford rekao je da razmeštaj neće uključivati hiljade vojnika, ali nije hteo da govori detaljnije o tome.

I američki ministar odbrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažovati američku vojsku na Bliskom istoku.

„Predsednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti odbrambenog karaktera i prvenstveno fokusirane na vazdušnu i odbranu od raketa“, izjavio je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila podršku.

POVEZANE VESTI

„Takođe ćemo raditi na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačali njihovu sposobnost da se brane“, dodao je.

Ponovio je da SAD ne traži sukob sa Iranom, te je pozvao Teheran da se vrati diplomatskim kanalima.

Objava o slanju američkih vojnika čini se da je zatvorila vrata bilo kakvoj odluci u kratkom roku o preduzimanju udara na Iran u znak odmazde nakon napada na saudijska naftna postrojenja, koja su uzdrmala globalno tržište nafte i pokazala velike rupe u vazdušnoj odbrani te zemlje.

Napade dronovima 14. septembra na dva postrojenja u Saudijskoj Arabiji smatraju ispitom volje sveta da održi međunarodni red. To je bila najveća agresija na zalivsku naftnu infrastrukturu otkad je Sadam Husein 1991. zapalio kuvajtska naftna polja.

Iran odbacuje optužbe da stoji iza napada koji je u početku prepolovio naftnu proizvodnju Saudijske Arabije, najvećeg svetskog izvoznika nafte. Odgovornost su preuzeli jemenski Huti, pokret blizak Iranu koji se u Jemenu već četiri godine bori protiv koalicije predvođene Rijadom.

Sjedinjene Države najavile su i nove mere protiv iranske centralne banke i suverenog fonda Teherana za „finansiranje terorizma“, koje je Tramp predstavio kao „najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji“.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je objasnio da se cilja na „poslednji izvor prihoda iranske centralne banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsečen od našeg bankarskog sistema“. „To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za finansiranje terorizma“, dodao je.