Austrija glasala da se da državljanstvo potomcima preživelih u holokaustu

Svet 20. sep 201912:40 > 12:45
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Parlament Austrije glasao je da se da državljanstvo potomcima žrtava nacista koje su pobegle iz te zemlje pod Hitlerovim Trećim rajhom.

Poslanici su velikom većinom izglasali novi zakon koji je predložila koaliciona vlada Sebastijana Kurca pre nego što je u maju smenjena zbog korupcionaškog skandala. Na osnovu novog zakona, deca, unuci i praunuci onih koji su pobegli od nacista mogu da traže državljanstvo.

Do sada su samo preživeli u holokaustu mogli da dobiju državljanstvo Austrije.

Lider bečke jevrejske zajednice Oskar Dojč je pozdravio, kako je rekao, „odluku koja dovodi Austriju u sklad sa istorijskom odgovornošću“.

Kurcova Narodna partija, koja se nada novom mandatu posle izbora 29. septembra, učinila je nekoliko diplomatskih gestova prema Izraelu tokom godinu i po dana koliko je vladala zajedno sa koalicionim partnerom ultradesnom Slobodarskom partijom.

Novi zakon se odnosi na one koji su bili Austrijanci kada su pobegli ili su imali nacionalnost neke druge zemlje Austro-Ugarske imperije koja se obuhvatala zemlje od Češke do Hrvatske do 1918. godine.

Austrija, inače, ne priznaje dvojno državljanstvo, ali će pod posebnim uslovima izdavati pasoše i neće tražiti da se živi u toj zemlji ni da se nosioci odreknu drugog državljanstva.

Tokom debate o predlogu zakona u parlamentu austrijski zvaničnici su rekli da se druga i treća generacija rođaka onih koji su pobegli raspitivala o predloženim promenama, posebno oni koji imaju britansko državljanstvo zbog očekivanog Bregzita.

Zaposleni u bečkoj jevrejskoj zajednici je rekao da nema podatke o broju ljudi koji bi mogli da traže austrijsko državljanstvo.