UN: Postignut dogovor o odboru za novi Ustav Sirije

Svet 18. sep. 201922:04 > 22:17
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je postignut dogovor o sastavu odbora za izradu novog Ustava Sirije.

Gutereš je rekao da će specijalni izaslanik UN Geir Pedersen „obaviti završni posao sa sirijskim stranama“ u vezi sa odborom i Ustavom.

Formiranje odbora koji treba da izradi nacrt novog Ustava Sirije smatra se ključnim za politički proces koji bi doveo do okončanja građanskog rata u kojem su poginule stotine hiljada ljudi, a raseljeni milioni.

Prema planu UN, taj odbor treba da ima 150 članova, od kojih 50 biraju vlasti, 50 opozicija i 50 specijalni izaslanik UN.

Gutereš je izrazio nadu da će formiranje ustavnog odbora „biti vrlo važan korak u stvaranju uslova za političko rešenje za tragičnog sukoba (u Siriji)“.

Tri zemlje tražile glasanje u UN o primirju u delu Sirije

Nemačka, Kuvajt i Belgija zatražile su da sutra Savet bezbednosti UN glasa o rezoluciji u kojoj se poziva na „hitnom prekidu vatre“ u sirijskoj provinciji Idlib, sapštili su diplomatski izvori.

U rezoluciji u čiji je uvid imala agencija AFP, a na koju bi Rusija mogla da uloži veto, navodi se da prekid vatre treba da počne 21. septembra u podne po lokalnom vremenu.

U tekstu se dodaje da je cilj primirja „sprečavanje dodatnog pogoršavanja već katastrofalne situacije u Idlibu“.

Idlib, koji se nalazi blizu turske granice, poslednja je veća provincija pod kontrolom pobunjenika u Siriji.

Više od 370.000 ljudi poginulo je od početka rata u Siriji. Konflikt je počeo represijom na proteste opozicije u martu 2011. godine, a tokom godina je postajao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa.