"Tesno" na izborima u Izraelu: Savez Benija Ganca pretekao Netanjahuov Likud

Svet 18. sep. 201917:36 > 22:08
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Savez partija centra "Plavo belo", bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca, izbio je na prvo mesto sa 32 poslanička mandata od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, pošto je izbrojano 91 odsto glasova.

Netanjahuov konzervativni „Likud“ dospeo je na drugo mesto sa 31 poslanikom, četiri manje nego nakon izbora ove godine u aprilu.

Savez partija izraelskih Arapa „Zajednička lista“ će sa 13 poslanika, kako se očekuje, biti treća po veličini stranka u parlamentu.

Nacionalistička partija bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana „Izrael naš dom“ (Israel bejtenu), koja će igrati vodeću ulogu u odlučivanju ko će formirati narednu vladu, ima za sada devet poslanika. Ultraortodoksna partija „Ujedinjena Tora judaizam“ ima isto toliko poslaničkih mandata, a „Šas“, partija sefardskih vernika ima dva manje.

PROČITAJTE I:

Zbog spora sa te dve stranke oko regrutacije ultraortodoksnih mladića Liberman je odbio da uđe u koaliciju koju je posle aprilskih izbora pokušao da obrazuje Netanjahu. Pošto mu to nije pošlo za rukom, Netanjahu je odlučio da se raspusti parlament i da se raspišu novi izbori, umesto da predsednik Izraela Ruven Rivlin mandat za formiranje vlade poveri drugom kandidatu.

U novi Kneset ulazi još jedan savez, „Jamina“, koji čine desničarske partije sa osam poslanika, ali je odmah nakon izbora objavio da će se podeliti na dve stranke „Jevrejski dom“ i „Novu desnicu“.

Levičarski savez „Laburisti-Gešer“ ima pet poslanika, jednog više od izbornog cenzusa, a „Demokratska unija“ šest.

Centralni izborni komitet počeće da broji glasove pripadnika bezbednosnih snaga, diplomata, lica s posebnih potrebama, bolničkih pacijenata i zaposlenih, kao i zatvorenika u četvrtak i konačni rezultati biće objavljeni sutra.

U ovom trenutku blok koji predvodi Ganc, a čine ga centrističke, levičarske stranke i savez arapskih partija ima malu prednost nad Netanjahuovim desničarsko verskim blokom, sa 56 prema 55 poslanika. Između njih je Izrael naš dom Avigdora Libermana koji je najavio da će se zalagati za vladu nacionalnog jedinstva u kojoj bi bili Likud, savez Plavo belo i njegova stranka.

Takvi rezultati pokazuju da će se neizvesnost nastala posle izbora u aprilu nastaviti.

Nijedan blok nema potrebnu većinu od 61 poslanika, tako da je vlada nacionalnog jedinstva i dalje naverovatniji put iz ćorsokaka iako Ganc insistira da Netanjahu mora da ode ako se takva koalicija oformi, a likudovci za sada neće da ga se odreknu.

Ganc je danas izrazio nadu da će biti stvorena dobra vlada jedinstva.

Tramp izjavio da nije razgovarao sa Netanjahuom posle izbora

Predsednik SAD Donald Tramp je na pitanje novinara da li je razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netnjahuom posle jučerašnjih parlamentarnih izbora u toj zemlji odgovorio da nije. 

„Nisam. Ti rezultati pristižu i vrlo su tesni. Svako je znao da će biti vrlo tesno. Ja kažem, videćemo šta će se desiti“, rekao je Tramp, dodavši: „Vidite naši odnosi su sa Izraelom, videćemo šta će se desiti“.

Netanjahu je u svojoj izbornoj kampanji isticao bliske veze sa Trampom i razgovarao je s njim telefonom o zajedničkom odbrambenom paktu, dogovorivši se da nastave diskusije, navode izraelski mediji.

Jučerašnji izbori su bili drugi ove godine što se još nikada nije desilo u istoriji Izraela.

Pre izbora u aprilu Tramp je priznao suverenitet Izraela nad okupiranom Golanskom visoravni što je bio podsticaj za Netanjahua.

Izraelskom premijeru, međutim, nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju posle tih izbora, pa je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

Posle drugih izbora situacija je ponovo neizvesna i nema jasnog pobednika.

Nakon 95 psto prebrojanih glasova predviđa se da će Netanjahuov konzervativni Likud imati 32 poslanika u izraelskom parlamentu, a njegov glavni rival savez partija centra Plavo belo, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca jedan više.

Ni jedan od glavnih blokova u izraelskom parlamentu, Knesetu, neće međutim imati većinu od 61 od ukupno 120 poslanika.