Izlazne ankete: Netanjahu nije izborio većinu u parlamentu

Svet 17. sep. 201922:34 > 23:29
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Sebastian Scheiner

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije izvojevao parlamentarnu većinu na izborima i izlazne ankete pokazuju da njegova konzervativna partija Likud neznatno zaostaje iza saveza partija centra, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca.

Konačni rezultati izbora očekuje se tek sutra popodne, ali po izlaznim anketama TV Kanala 13, koji je bio najtačniji posle aprilskih izbora, Likud je osvojio 31 poslaničko mesto, a Gancov savez 33. 

Po tim anketama, blok desnog centra ima 54 poslanika od ukupno 120, četiri manje od bloka levog centra. Za sada je dakle nejasno da li će se Netanjahuu šesti put poveriti zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju. Izlaznost na izbore bila je veća od očekivane, iako su Izraelci glasali drugi put posle pet meseci. 

Odziv izraelskih Arapa bio je značajno veći od 49 odsto na izborima 9. aprila, ali se još ne navodi koliko. Po izlaznim anketama savez arapskih partija Zajednička lista osvojio je 13 mesta, nacionalistička stranka Izrael naš dom bivšeg minstra odbrane Avigdora Libermana, za koga se predviđalo da će biti ključni faktor za obrazovanje koalicije osvojio je 8 do 10 mesta. 

Dve verske partije osvojile su takođe osam mandata, a po šest savez desnih partija Jamina i dve levičarske Demokratska unija i Laburosti-Gešer. Ultranacionalostička partija Jevrejska snaga nije prešla izborni prag.

Dve izlazne ankete daju prednost bloku desnog cetra 57 prema 55 i 56 prema 54, a to znači da nijedan blok nema većinu od potrebnih 61 od ukupno 120 poslanika. Izraelci su glasali drugi put jer Netanjahu nije uspeo da posle aprilskih izbora obrazuje vladajuću koaliciju.

On je težio da četvti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer. Ako se potvrde izlazne ankete on će se suočiti sa istim problemima da osnuje vladu, navodi Frans pres.

Ovakvi rezultati po AP-u povećavaju izglede za formiranje vlade jedinstva, ali je nejasno da li Netanjahu može na to da pristane.

U 20 sati izlaznost je bila 63,7 odsto, malo više nego u aprilu.

Predsednik Izraela najavio da će insistirati na brzom formiranju vlade

Predsednik Izraela Ruven Rivlin najavio je da će vršiti pritisak na lidere stranaka da brzo obazuju vladu, nakon što su izlazne ankete pokazale da nema jasnog pobednika na parlamentarnim izborima. Rivlinov kabinet je saopštio da će on nominovati kandidata za narednog premijera, vođen potrebom da se izbegnu treći izbori nakon dva glasanja u roku od pet meseci.

Rivlin će se sastati sa partijskim liderima pošto dobije „jasnu sliku o rezultatima i to što je moguće pre“.

Predsednik Izraela ima uglavnom ceremonijalnu ulogu u političkom životu zemlje, ali takođe i važan zadatak da poveri formiranje nove vlade partijskom lideru koji ima najviše šansi da obrazuje vladajuću koaliciju.