Rusija, Iran i Turska formiraju komisiju za Siriju

Svet 16. sep 201923:39 > 23:41
Podeli:
Izvor: Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin via REUTERS

Lideri Rusije, Irana i Turske objavili su da su dogovorili formiranje komisije zadužene za izmenu sirijskog ustava kao deo političkog rešenja za građanski rat u toj zemlji koji traje već devet godina.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na kraju sastanka s Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem novinarima rekao da su prevaziđene i poslednje prepreke za formiranje komisije.

Rusija i Iran su ključni saveznici sirijskog predsednika Bašara Asada dok Turska podržava pobunjenike koji žele da ga svrgnu.

Vladimir Putin je rekao da će ustavna komisija biti sačinjena od predstavnika vlasti, opozicije i nezavisnih stručnjaka i da dogovor o tome omogućava brze razgovore u Ženevi.

Rohani je izjavio da se nada održavanju izbora u Siriji tokom 2020. ili 2021. godine.

Tri predsednika su dogovorila i deeskalaciju situacije u Idlibu, poslednjem pobunjeničkom uporištu u Siriji, uz istovremenu borbu protiv ekstremista i zaštitu civila.

Primirje koje je stupilo na snagu krajem avgusta se održava uprkos pojedinačnim kršenjima.

Idlib kontroliše džihadistička grupa Hajat Tahrir al-Šam. Sirijska vojska, uz pomoć Rusije, već četiri meseca vodi kopnenu i vazdušnu ofanzivu protiv te grupe ali u napadima često stradaju civili.

Stotine hiljada Sirijaca, od kojih su neki već izbegli iz drugih delova Sirije, pomera se ka turskoj granici. Sukob većih razmera u Idlibu znači i mogućnost talasa izbeglica u Tursku, u kojoj se već nalazi 3,6 miliona izbeglih Sirijaca.

Erdogan je ranije upozoravao da bi njegova zemlja mogla da „otvori kapije“ i dozvoli Sirijcima koji se nalaze u Turskoj da odu u evropske zemlje ako bi Turska bila ostavljena da se sama nosi s teretom izbeglica.

Današnji razgovori su bili peti trilateralni sastanak država koje su na suprotstavljenim stranama u sirijskom sukobu.