Severna Koreja: Pregovori sa SAD bi mogli da se nastave uskoro

Svet 16. sep. 201915:03 > 15:04
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Severna Koreja saopštila je da bi diplomatski razgovori sa SAD mogli da se nastave za "nekoliko nedelja", ali da neće razmotriti odustajanje od nuklearnog oružja ukoliko spoljne pretnje ne budu u potpunosti uklonjene.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova navodi se da će potencijalni predstojeći razgovori biti presudni u određivanju diplomatije sa Vašingtonom.

Navodi se takodje da će razgovor o denuklearizaciji Severne Koreje biti moguć samo ako „pretnje i prepreke koje ugrožavaju sigurnost našeg sistema i ometaju naš razvoj budu očigledno uklonjene van svake sumnje“.

Prošlog ponedeljka, prva potpredsednica diplomatije Severne Koreje Čoe Son Hui rekla je da je njena država spremna da obnovi nuklearnu diplomatiju krajem septembra, ali da Vašington mora doći za pregovarački sto sa prihvatljivim i novim predlozima.

Pregovori su prekinuti u februaru na samitu severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika SAD Donalda Trampa u Vijetnamu, zbog neslaganja u vezi sa olakšanjem sankcija u zamenu za mere razoružanja.

Severna Koreja od tada je izrazila svoje nezadovoljstvo sve češćim testovima oružja kratkog dometa koje stručnjaci vide kao pokušaj pritiska na SAD i Južnu Koreju i stvori prednost pre pregovora, piše AP.