Džonson i Junker u Luksemburgu razgovarali o Bregzitu, bez novih dogovora

Svet 16. sep. 201912:57 > 21:57
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker razgovarali su u Luksemburgu o Bregzitu, međutim nije došlo do novih dogovora oko sporazuma za izlazak.

POVEZANE VESTI

Džonson je novinarima rekao da „strastveno“ veruje da se dogovor može postići, dok iz EU poručuju da još čekaju konkretne predloge Ujedinjenog Kraljevstva.

Šef britanske vlade je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, ali insistira na tome da može da se dogovori sa evropskim čelnicima. Sporazum njegove prethodnice Tereze Mej tri puta je odbijen u britanskom parlamentu.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker podsetio je da je odgovornost Ujedinjenog Kraljevstva da izađe sa zakonski primenjivim rešenjima saglasnim sa Sporazumom o izlasku iz EU. Junker posebno podvukao spremnost i otvorenost Evropske komisije da ispita ispunjavaju li takvi predlozi ciljeve „bekstop režima“ na granici sa Republikom Irskom, ali je i konstatovao da takvih predloga iz Londona još nema.

Evropska komisija je nakon sastanka saopštila da Velika Britanija tek treba da ponudi „pravno operativna“ rešenja u vezi sa irskom granicom.

„Predsednik Junker naglasio je spremnost i otvorenost Komisije da ispita da li su takvi predlozi realni“, navodi EK i dodaje da će evropski zvaničnici ostati na raspolaganju „24/7“. Britanska vlada je saopštila da će pregovori biti intenzivirani. 

Džonsonov portparol nije želeo da iznosi detalje sa sastanka rekavši da nije korisno da se pregovara u javnosti.

Francuska ministarka za Evropu, Ameli de Monšalen rekla je uoči sastanka da je od suštinske važnosti da svaka izmena i dopuna postojećeg sporazuma o Bregzitu bude u saglasnosti sa Sporazumom iz Belfasta.

Detalje ima dopisnik N1 Nikola Radišić: