Džonson: Britanija kao Hulk – što je besniji, to je jači i razbija okove

Svet 15. sep. 201911:10 > 11:10
Podeli:
Izvor: Reuters/Simon Dawson

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da se ogroman napredak ostvaruje ka postizanju sporazuma o Bregzitu između EU i Velike Britanije, koju je poredio sa Hulkom, prenosi list Mejl on Sandej.

„Kad sam došao na ovu funkciju svi su govorili da apsolutno nije moguća nikakva izmena sporazuma. Oni (vođe EU) su promenili mišljenje i kao što vidite vrlo dobar razgovor se vodi oko problema kako tretirati severnoirsku granicu. Ostvaruje se ogroman progres“, rekao je Džonson.

EU i Velika Britanija ne mogu da se slože oko toga kako izbeći ponovno uspostavljanje fizičke granice između Irske, države članice Unije, i britanske provincije Severne Irske posle Bregzita. London odbacuje bezbednosnu meru koja je uključena u sadašnjem sporazumu, takozvani bekstop, dok EU smatra da je to neophodno jer ne postoji druga verodostojna alternativa.

Bekstop predviđa da Britanija ostane u jedinstvenom carinskom tržištu sa EU ako bolje rešenje za bekstop ne bude nađeno posle isteka određenog prelaznog perioda.

„Biće mnogo posla do 17. oktobra“, rekao je Džonson, u osvrtu na poslednji samit EU pre izlaska Velike Britanije iz Unije predviđenog 31. oktobra.

„Ali ja ću ići na taj samit i dobiću sporazum, zaista imam nade. A ako ne dobijemo sporazum, e pa izaćićemo 31. oktobra“, dodao je Džonson.

On je već odbacio da će tražiti tromesečno odlaganje Bregzita, na šta ga obavezuje prošlonedeljno glasanje u britanskom parlamentu kojim se sprečava izlazak iz EU bez sporazuma.

Džonson se sutra sastaje sa predsednikom Evropske komisiej Žan-Klod Junkerom i evropskim zvaničnikom zaduženim za Bregzit Mišelom Barnijeom.

Džonson je poredio Veliku Britaniju sa superherojem Hulkom.

„Što je besniji, to postaje jači, i uvek je pobegao, koliko god se činilo da je čvrsto vezan, to je slučaj sa ovom zemljom“, rekao je Džonson.

Odvojeno u je u odlomcima memoara bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona (od 2010-2016), objavljlenim danas u Sandej Tamjsu, Kameron uputio oštre kritike Borisu Džonsonu. Kameron ga je optužio da je podržavao Bregzit, u vreme kampanje za referendum, samo da bi unapredio svoju političku karijeru.

Kameron optužuje sadašnjeg premijera za „populizam“ i kaže da je pokušao Džonsona da spreči da se pridruži kampanji za izlazak Britanije iz Unije i predložio mu minsitarstvo odbrane.

U svojoj knjizi Kameron takođe navodi da je Džonson bio za održavanje drugog referenduma da bi se utvrdili uslovi Bregzita, nešto što on sada kategorički odbacuje.