Saudijska Arabija privremeno prekinula proizvodnju u napadnutim postrojenjima

Svet 15. sep. 201909:20 > 13:09
Podeli:
Izvor: REUTERS/Stringer

Zbog napada dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, privremeno je prekinuta proizvodnja na te dve lokacije, što pogađa oko polovinu ukupne proizvodnje nacionalnog naftnog giganta Aramko, saopštilo je saudijsko Ministarstvo energetike.

„Napad je uticao na privremenu suspenziju na lokacijama Abkaik i Kurais“, rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz ben Salman, u saopštenju koje je prenela novinska agencija SPA.

Napad je izazvao prekid proizvodnje 5,7 miliona barela sirove nafte, što je oko 50 odsto ukupne proizvodnje kompanije Aramko, rekao je on.

POVEZANE VESTI

Kako se u saopštenju navodi, nedostatak nafte će biti nadoknađen iz zaliha i da će kompanija dati ažurirane informacije narednih 48 sati. 

U napadu jemenskih šiitskih Huti pobunjenika pogođeno je najveće svetsko postrojenje za preradu nafte i još jedno veliko naftno polje, izazvavši ogromne požare na ranjivom mestu za globalno snabdevanje energijom.

Saudijski ministar je u saopštenju dodao da su požari pod kontrolom, kao i da nema povređenih. 

Huti koje podržava Iran i koji drže pod kontrolom glavni grad Jemena i deo jemenske teritorije, juče su preuzeli odgovornost za napad. Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom se od 2015. bori protiv Hutija u Jemenu na strani međunarodno priznate jemenske vlade.

SAD su juče Iran optužile da je odgovoran za napad. Američki državni sekretar Majk Pompeo je u tviter poruci napisao da „nema dokaza da su napadi došli iz Jemena“, i dodao da je „Iran pokrenuo napad bez presedana na svetske zalihe energenata“. 

Iran odbacuje optužbe da je odgovoran za napad na naftna polja u Saudijskoj Arabiji

Iran je odbacio kao „besmislene“ optužbe Vašingtona prema kojima je on odgovoran za napad dronovima na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici. 

„Tako sterilne i slepe optužbe i izjave su nerazumljive i besmislene“, rekao je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi, ukazavši da cilj takvih optužbi mogao da bude opravdanje „budućeg delovanja“ protiv Irana.

Premijer: Iračka teritorija nije upotrebljena za napade na Saudijsku Arabiju

Irak demantuje da su sa njegove teritorije lansirani dronovi jemenskih pobunjenika koji su pogodili saudijska naftna postrojenja, saopšteno je iz kancelarije iračkog premijera Abdela Abdul-Mahdija. 

Irak bi delovao „odlučno“ kada bi bilo ko pokušao da koristi njegovu teritoriju da napada druge zemlje, navodi se u saopštenju.