Ceremonija državne sahrane za Mugabea u Zimbabveu, pokop odložen za mesec dana

Svet 14. sep. 201917:07 > 17:39
Podeli:
Izvor: Fonet/AP

Predsednici afričkih zemalja prisustvovali su s ceremoniji državne sahrane bivšeg predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea čiji je pokop pomeren za najmanje mesec dana, dok se ne izgradi poseban mauzolej kod spomenika nacionalnim herojima, prenela je agencija AP.

Mugabeovo telo nalazi se na Nacionalnom sportskom stadionu u glavnom gradu Harareu.

Na ceremoniji su govorili i od Mugabea se oprostili predstavnici porodice, predsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva, predsednici Kenije, Evkatorijalne Gvineje i Juznoafričke Republike, potpredsednica Tanzanije, bivši predsednici Gane i Namibije, kao i specijalni izaslanik predsednika Kine Si đinpinga, Gu Šengu, potpredsednica Kube Ines Maria Čapmen Vo i ambasador Ruske Federacije u Zimbabveu. 

Sahrana je bila otvorena za javnost, pa su stanovnici Zimbabvea popunili 30 odsto kapaciteta stadiona koji prima 60.000 ljudi. Većina prisutnih pristalice su vladajuće stranke ZANU-PF. Kenijski predsednik Uhuru Kenijata opisao je Mugabea kao „veliku ikonu afričkog oslobođenja“ i „vizionarskog vođu i nemilosrdnog prvaka afričkog dostojanstva“. 

Emerson Mnangagva, trenutni predsednik Zimbabvea, predsedavao je ceremonijom, kojoj je prisustvovala Mugabeova udovica Grejs, koja je nosila crni veo. Mnangava je 2017. godine uz pomoć vojske svrgnuo Mugabea, koji je zemljom vladao od 1980. godine.

Period žalosti za Mugabeovom smrću obeležio je i sukob porodice i trenutnog predsednika oko toga gde, kada i kako će on biti sahranjen. Sve je eskaliralo saopštenjem da se pokop odlaže dok se ne izgradi mauzolej. Mauzolej će se nalaziti na mestu gde su sahranjeni svi visoki zvaničnici Zimbabvea. 

Njegova udovica Grejs je insistirala na privatnoj sahrani i pokopu na nekom drugom mestu. Odluka o gradnji mauzoleja za Mugabea preminulog 6. septembra usledila je nakon konsultacija između porodice bivšeg predsednika i vlasti. 

Mugabe, koji je vladao Zimbabveom 37 godina dok nije zbačen u vojnom udaru 2017. godine, umro je u bolnici u Singapuru u 95. godini.