Višegradska grupa usvojila deklaraciju o Zapadnom Balkanu – podrška ulasku u EU

Svet 12. sep. 201912:24 > 15:07
Podeli:
Izvor: AP Photo/Petr David Josek

Premijeri zemalja Višegradske grupe (Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) su u Pragu usvojili Deklaraciju o Zapadnom Balkanu kojom su ponovo potvrdili nedvosmislenu podršku pristupanju tog regiona Evropskoj uniji (EU) ističući da ujedinjenje Evrope nije potpuno bez pristupanja Zapadnog Balkana.

U deklaraciji usvojenoj na sastanku sa premijerima Zapadnog Balkana, među kojima je i predsednica srpske vlade Ana Brnabić, poziva se na otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i izražava očekivanje da će pregovori o članstvu sa Srbijom i Crnom Gorom biti ubrzani tokom mandata nove Evropske komisije.

Lideri V4 su u deklaraciji naveli da pristupanje EU jeste i ostaje proces zasnovan na pojedinačnim zaslugama koji u potpunosti zavisi od objektivno postignutog napretka i pozvali sve aktere u EU da zadrže i osnaže pozitivan zamah i energiju koja je proizašla iz napretka u reformama i stupanja na snagu istorijskog Prespanskog sporazuma otvaranjem pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Premijeri zemalja članica Višegradske grupe u deklaraciji su takođe izrazili očekivanje, u skladu sa Strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan iz februara 2018, da će se pregovori o pristupanju sa Srbijom i Crnom Gorom ubrzati tokom sledećeg mandata Komisije u skladu s napretkom koju su postigle dve zemlje, kao i da će reformski procesi u Bosni i Hercegovini i na Kosovu dodatno poboljšati izglede za članstvo u EU.

U deklaraciji se naglašava da će otvaranje pregovora o pristupanju sa Skopljem i Tiranom u oktobru 2019. ne samo omogućiti da se dve zemlje više obavežu na potrebne reforme, već će poslužitii kao značajan podsticaj za ceo region i kao garancija da će EU i dalje igrati vodeću ulogu u njegovoj pozitivnoj transformaciji, navodi se u saopštenju na sajta vlade u Skoplju.

U deklaraciji se navodi da je politika proširenja EU sredstvo od neprocenjive vrednosti za postizanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regionu i da, stoga, postojanje verodostojne politike proširenja predstavlja strateško ulaganje za sigurnost, stabilnost i prosperitet EU.

Praška deklaracija ponavlja podršku partnerima sa Zapadnog Balkana u njihovoj opredeljenosti za održavanje stabilnosti, jačanje vladavine zakona, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, suprotstavljanje hibridnim pretnjama, sprečavanje radikalizacije i kontrolu migracija.

Takođe se naglašava strateška ulogu Zapadnog Balkana u podsticanju diversifikacije izvora energije u EU preko Južnog koridora i izražava spremnost za poboljšanje saradnje Višegradske grupe i Zapadnog Balkana, kao i spremnost V4 za dalju podršku širokoj regionalnoj saradnji, dobrosusedskim odnosima i pomirenju na Zapadnom Balkanu.

Premijerima zemalja Višegradske grupe će se pridružuju i premijeri zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Samit u senci najave Zemana o mogućem povlačenju priznanja Kosova

Samit se održava u senci najave češkog predsednika Miloša Zemana da će proveriti da li bi Češka mogla da povuče priznanje Kosova, bez najavljenog predstavnika kosovske vlade.

Kosovo, nezvanično prema saznanjima češke agencije ČTK zbog Zemanove izjave, a zvanično zbog unutrašnje političke situacije na samitu, umesto najavljenog potpredsednika vlade, predstavlja samo otpravnik poslova diplomatskog predstavništva u Pragu.

POVEZANE VESTI

Dok većina reagovanja čeških zvaničnika i opozicije na Zemanovu izjavu upozorava da predsednik ponovo nije konsultovao svoje izjave sa vladom koja jedina određuje i osmišljava spoljnu politiku zemlje i da je Zeman po običaju napravio gaf da se dopadne Srbima a po nekim mišljenjima kao neku vrstu izvinjenja srpskom narodu što je kao premijer dao saglasnost da NATO zbog Kosova 1999. godine bombarduje Srbiju, premijer Andrej Babiš kazao je da će stav zauzeti tek za mesec dana nakon redovnog sastanka sa šefom države i predsednicima oba doma parlamenta o spoljnoj politici.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček poručio je da ne vidi u ovom trenutku razlog za takvu debatu, jer se situacija na Balkanu nije nikako dramatično promenila ali da će rado popričati sa predsednikom.

„Češka podržava zemlje Zapadnog Balkana, dakle i Srbiju na putu u Evropsku uniju. Kosovo smo 2008. godine priznali i u interesu je naše bezbednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne menjamo“, kazao je u sredu šef češke diplomatije dnevniku Pravo.

Danas na samitu u Pragu premijeri V4 i Zapadnog Balkana razmotriće iskustva iz regiona u poslednjih pet godina i preporuke za budućnost a razgovaraće i o privrednoj saradnji i kako da poboljšaju reforme i procese integracije u regionu, najavila je kancelarija češke vlade.