Gutereš: Aneksija delova Zapadne obale kršenje međunarodnog prava

Svet 12. sep. 201910:30 > 10:35
Podeli:
Izvor: Reuters/Carlo Allegri

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio jeda bi plan premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji doline reke Jordan i jevrejskih naselja na Zapadnoj obali, ako bude ponovo izabran, bio kršenje međunarodnog prava.

„Takvi koraci ako budu primenjeni, predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog prava“, saopštio je portparol Gutereša Stefan Dižarik.

Kako je navedeno, to bi bilo „razorno za potencijal obnove pregovora i regionalni mir, dok bi ozbiljno podrilo održivost rešenja (po modelu) dve države“, prenele su agencije.

Netanjahu je u utorak obećao da će brzo proširiti suverenitet Izraela na dolinu Jordana i severni deo Mrtvog mora ako pobedi na parlamentarnim izborima 17. septembra.

To njegovo obećanje izazvalo je kritike Palestinaca, Saudijske Arabije, Jordana, Turske i EU koja je rekla da neće priznati nikakvu promenu izraelskih granica na koje nisu pristale obe strane, preneli su danas izraelski mediji.

UN su upozorile da plan neće imati „međunarodni pravni efekat“.

„Pozicija generalnog sekretara je uvek bila jasna, unilateralne akcije nisu od pomoći za mirovni proces. Svaka odluka Izraela da nametne svoje zakone, jurisdikciju i upravu na okupiranoj Zapadnoj obali je bez ikakavog međunarodnog pravnog efekta“, rekao je Dižarik.

Palestinski predsednik Mahmud Abas najavio je da će svi sporazumi s Izraelom biti poništeni ako Netanjahu ostvari svoju nameru.

„Mi imamo pravo da branimo naša prava i postignemo naše ciljeve svim sredstvima na raspolaganju, bez obzira na rezultate, jer Netanjahuove odluke su suprotne međunarodno legitimnim rezolucijama i međunarodnom planu“, rekao je Abas.

Palestinci nameravaju da na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze osnuju svoju nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Predsednik Donjeg doma parlamenta Jordana je upozorio da bi Netanjahuov plan doveo u pitanje mirovni sporazum s Izraelom, a Organizacija islamske saradnje je najavila hitan sastanak ministara spoljnih poslova u nedelju da se diskutuje o planu.

Kritičari s desnice u Izraelu su odbacili Netanjahuovu najavu kao prazno izborno obećanje, a neki su ocenili da je Netanjahu mogao odmah da anektira tu teritoriju i da ne čeka da se završe izbori.

Pre izbora 9. aprila Netanjahu je dao slično obećanje da će proširiti suverenitet Izraela na jevrejska naselja na Zapadnoj obali ako on bude predvodio novu vladu.

Njemu međutim nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju pa se zato naredne sedmice održavaju drugi izbori ove godine što se nikada nije desilo u istoriji Izraela.