Osamnaest godina od terorističkih napada Al Kaide na ciljeve u SAD

Svet 11. sep. 201919:25 > 19:37
Podeli:
Izvor: Reuters/Jeff Christensen

U SAD obeležava se 18 godina od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, kada je poginulo više od 3.000 ljudi iz 90 zemalja. Napad koji je izvelo 19 terorista Al Kaide, bio je najsmrtonosniji događaj na američkom tlu, nakon bombardovanja Perl Harbora 1941. godine.

U 8 sati i 46 minuta u jednu od kula „bliznakinja“ Svetskog trgovinskog centra udario je prvi avion. Sedamnaest minuta kasnije stradao je i drugi neboder. Treći avion udario je u zgradu Pentagona u Vašingtonu. Četvrti se srušio u Pensilvaniji, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Osamnaest godina kasnije, novi toranj Svetskog trgovinskog centra uzdiže se iznad nebodera na Menhetnu kao najviša zgrada u Americi. Na mestu sa kog su se uzdizale Kule bliznakinje, minutom ćutanja je obeležen momenat prvog napada.

Imena poginulih pročitana su na ceremoniji u Pentagonu.

Dan uoči obeležavanja godišnjice, Bela kuća je uvela sankcije za više grupa koje smatra terorističkim, među kojima su palestinski Hamas i iranska Revolucionarna garda. Sankcije podrazumevaju da će imovina onih na koje se odnose u SAD biti blokirana, a američkim državljanima se zabranjuje poslovanje sa tim osobama.

„Današnja uredba je najvažniji korak SAD u borbi protiv terorizma načinjen još od septembra 2001. godine. To će da osigura da se smrtonosan napad poput onog 11. septembra pre 18 godina nikada ne ponovi na američkom tlu“, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Konflikt sa Avganistanom u koji je SAD ušla posle napada 2001. i dalje traje i najduži je u američkoj istoriji. Iako su talibani svrgnuti sa vlasti, a njihov vođa Osama bin Laden ubijen još 2011. godine, borbe i pregovori i dalje traju.

Skoro dve decenije posle napada, počeće i suđenje glavnom organizatoru Halidu Šeiku Muhamedu, u januaru 2021. u američkoj mornaričkoj bazi u Gvantanamo Beju.