Kim Džong Un lično vodio probu višestrukog raketnog bacača

Svet 11. sep. 201908:12 > 08:17
Podeli:
Izvor: Tanjug / Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski vođa Kim Džong Un nadgledao je novi test višestrukog raketnog bacača velikih dimenzija, javili su zvanični severnokorejski mediji, potvrđujući raketne probe koje je prethodno prijavila Južna Koreja.

Južnokorejska vojska je navela da je ponovo lansirala „projektile“, što obično znači balističke rakete kratkog dometa, u utorak u zoru iz centralnog dela zemlje.  

Projektili su leteli oko 330 kilometara pre nego što su pali u Japansko more.  

Severnokorejska agencija KCNA javila je da je Kim Džong Un lično vodio tu probu čiji cilj je bio da se izmeri vreme delovanja raketnog bacača. Agencija je navela da se predvidja najmanje još jedan test.  

Jučerašnja proba izvedena je nekoliko sati pošto su severnokorejske vlasti navele da su spremne da obnove pregovore sa SAD, na mrtvoj tački od februara.  

Posle opasnog podizanja tenzija dve zemlje su krenule u dijalog od istorijskog susreta predsednika SAD Donalda Trampa i Kim Džong Una u junu 2018. u Singapuru.

Međutim njihov drugi samit, u februaru u Hanoju završio se neuspehom, američki predsednik je odbio da počne da ukida sankcije u zamenu samo za početak nuklearnog razoružanja kako je predlagao severnokorejski vođa.

Od tada su pregovori u zastoju, iako su dvojica lidera najavila skori nastavak prilikom njihovog improvizovanog trećeg susreta krajem juna na granici izmedju dve Koreje.