UN, Arapska liga i pojedini svetski lideri osudili Netanjahuov poziv na aneksiju

Svet 10. sep 201921:30 > 21:36
Izvor: Reuters/Amir Cohen

Svetski lideri osudili su poziv premijera Izraela Benjamina Netnjahua na aneksiju velikih delova Zapadne obale ako pobedi na predstojećim parlamentarnim izborima.

Portparol UN Stefan Dižarik je izjavio da ta organizacija smatra da će svaki potez Izraela u cilju nametanja izraelske kontrole nad palestinskom teritorijom „biti razoran za potencijalnu obnovu pregovora, regionalni mir i samu suštinu rešenja (po modelu) dve države“.

Arapska liga je takođe osudila Netanjahuovu izjavu, ocenivši je kao „ozbiljan razvoj događaja i izraelsku agresiju“, koja se, ako bude sprovedena, graniči s izraelskom deklaracijom okončanja mirovnog procesa.

Ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi je u saopštenju naveo da će aneksija jevrejskih naselja na Zapadnoj obali raspiriti plamen sukoba širom regiona.

Ova najava uništiće „svaku šansu za mir“, upozorila je visoka palestinska zvaničnica Hanan Ašravi. „To je nesumnjivo kršenje međunarodnog prava, flagrantna krađa zemlje, to je entičko čišćeje, ne samo uništavanje rešenja (po modelu) dve države, već svake šanse za mir“, rekla je Ašravi, članica Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) za Frans pres.

Netanjahu je večeras najavio početak aneksije jevrejskih naselja na Zapadnoj obali ako ponovo postane premijer. On je precizirao da će najpre proširiti izraelski suverenitet nad dolinom reke Jordan i severnim delom Mrtvog mora.