Podeljeni resori u novom sastavu EK, Borel novi šef diplomatije EU

Svet 10. sep. 201919:05 > 19:11
Podeli:
Izvor: Screenshot

Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u prvom obraćanju sa govornice u Briselu, usaglašeni predlog podele resora u novom sastavu Evropske komisije.

Za zemlje kandidate za prijem značajno je da je resor proširenja i dobrosusedstva dobio bivši mađarski ministar pravde Laslo Tročanji.

POVEZANE VESTI

Njegove nadležnosti biće šire. Za razliku od dosadašnjeg komesara Johanesa Hana koji je formalno bio nadležan za „pregovore o proširenju“, budući komesar će se baviti direktno pitanjima proširenja.

Fon der Lajen je u pismu budućem komesaru napisala da njegova dužnost treba da bude zadržavanje perspektive članstva za sve zemlje Zapadnog Balkana.

„Mađarska, isto kao i ja, ima jasan stav da je Zapadni Balkan vrlo važan za nas. Želim te zemlje što bliže EU. Želim dobre odnose i intezivnu saradnju sa njima i to će biti jedan od mojih glavnih prijoriteta“, rekla je ona.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara čime se rukovodila da za komesara za proširenje naimenuje Tročanjija, bivšeg ministra pravde Mađarske, zemlje koja je kao i zapadnobalkanske zemlje suočena s problemima vladavine prava.

Za visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, umesto Federike Mogerini, Fon der Lajen je predložila Španca Žozepa Borela, a za novog komesara za međunarodnu trgovinu Irca Fila Hogana.

„Želim da Komisija bude fleksibilna, moderna i agilna, koja je posvećena Evropi, koja razume Evropu i sluša šta Evropljani žele. Prioritet će biti da komesari posete svaku državu članicu u prvoj polovini mandata“, rekla je.

U Komisiji će biti 13 žena i 14 muškaraca. Vlada EU bi načelno trebala da ima 28 komesara – koliko EU ima članica, ali je Velika Britanija pred Bregzit odbila da nominuje svog predstavnika. Očekivanja ostalih 27 članica su dosta velika.

„Možda je malo čudno, ali očekujemo da EU postane ponovo seksi. Vidimo da je mnogo ljudi nezadovoljno, ali videli smo i da na izborima za EU parlament nikada nije bila tolika izlaznost. Moramo da pre svega privučemo mlade ljude da veruju u ideju Evrope“, rekao je premijer Luksemburga Gzavije Betel.

Svi kandidati moraju da dobiju saglasnost Evropskog parlamenta. Sve procedure biće završene do 1. novembra, kada novi saziv Evropske komisije preuzima dužnost.