Prva zajednička kopnena patrola Turske i SAD u sirijskoj "slobodnoj zoni"

Svet 08. sep. 201920:30 > 20:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Maya Alleruzzo

Turske i američke trupe sprovele su prvu zajedničku kopnenu patrolu, koje je vodilo američko oklopno vozilo u severoistočnoj Siriji, kao deo dogovora o "slobodnoj zoni" za koju se zalagala zvanična Ankara.

Turska se nada da će ta zona, bar 30 kilometara duboko u teritoriji Sirije, držati sirijske Kurde dalje od turske granice. Turska sirijske Kurde, saveznike SAD u borbi protiv Islamske države, smatra pretnjom po sopstvenu bezbednost. 

Međutim, milicija sirijskih Kurda povuka se do sada samo 14 kilometra od turske granice, tako da ostaje da se vidi ko će faktički kontrolisati „slobodnu zonu“. Tursko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je obavljena zajednička kopnena patrola i saopštilo da su u njoj korišćene i letelice. 

U inicijalnom sporazumu Vašingtona i Ankare o zoni, prošlog meseca, otklonjena je mogućnost turskog napada na Kurde, ali se na detaljima sporazuma još radi u odvojenim razgovorima SAD sa Turskom i Sirijskim demokratskim snagama (organizacija Kurda) koje Ankara tretira kao terorističku grupu zbog njenih veza sa kurdskim organizacijama u Turskoj. 

U izjavi sirijskog ministarstva inostranih poslova ovaj potez SAD i Turske se ocenjuje „kao grubo kršenje međunarodnog prava i suvereniteta“ Sirije. Rukovodstvo sirijskih Kurda u severoistočnoj Siriji je saopštilo da se složilo sa korišćenjem zajedničkih patrola kao dela dogovora SAD i Turske usmerenog na otklanjanje ratnih sukoba.