Papa osudio privilegije i korupciju

Svet 08. sep. 201914:54 > 14:56
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yara Nardi

Papa Franja je tokom posete Madagaskaru osudio, kako je rekao, kulturu u kojoj cvetaju klanovi, privilegije i korupcija i koja omogućuje nekolicini da živi u bogatstvu dok velika većina grca u teškom siromaštvu.

Papa je govorio na misi oganizovanoj blizu glavnog grada Antananariva na površini od 60 hektara gde se okupilo oko milion ljudi.

Vernici su čekali više sati da dođe papa štiteći se koliko mogu od crvene prašine koju je podizao vetar.

Mnogi vernici, noseći žute i bele kape u papinim bojama, oduševljeno su pozdravili poglavara Rimokatoličke crkve koji je stigao na to mesto na papamobilu proizvedenom u Madagaskaru.

„Ne treba manipulisati Jevanđeljem već graditi istoriju u bratstvu i solidarnosti, u poštovanju zemlje i njenih poklona, a protiv svakog oblika eksploatacije“, rekao je papa koji govori u zemlji gde 75 odsto od njenih 24 miliona stanovnika živi sa manje od dva dolara dnevno, a samo 13 odsto ima struju.

Papa je osudio praksu koja se završava kulturom privilegija i isključivosti. Poručiio je okupljenim, za koje potrošnja predstavlja nedostižan san, da bogatstvo ne znači automatsko približavanje Bogu i osudio trku ka akumulaciji bogatstva.

Prilikom susreta sa političkim i civilnim vlastima zemlje papa je pozvao na borbu protiv korupcije i spekulacije koje povećavaju socijalne razlike i ukazao na teške uslove stanovnika ostrva.

Politička nestabilnost zemlje zakočila je njen ekonomski razvoj, uglavnom zasnovan na poljoprivredi, uglavnom na izvozu vanile i kakaa.

Na tom većinski hrišćanskom ostrvu gde je trećina stanovnika katolička, verske institucije igraju važnu ulogu u obrazovanju i zdravstvu.

Papa je posetio mesto Akamasoa, kamenolom koji je osnovao otac Pedro, Argentinac kao papa, čime je pomogao hiljadama ljudi da izadju iz bede. Oni kojima je 71-ogodišnji otac Pedro, dao šansu za bolji životom, smtaraju ga produženom rukom Boga, ili drugim papom.