Slepi otac nosio kroz vodu sina koji ne može da hoda tokom uragana Dorijan

Svet 07. sep 201917:52 > 17:56
Podeli:
Izvor: Prinstcreen

Dorijan, najmoćniji uragan koji je ikada pogodio Bahame, sravnio je sa zemljom čitave četvrti i uništio ključnu infrastrukturu, uključujući i bolnice. Stotine, ako ne i hiljade ljudi, još se vode kao nestali. Dok se traže nestali i poginuli, preživeli govore o tome kako su se spasili.

Prolazak uragana Dorijan preko ostvra Abako posebno je bio težak i izazovan za jednog oca i sina. Brent Lou, slepi otac, morao je kroz vodu visoku više od metar i po izneti i spasiti sina koji ima cerebralnu paralizu i ne može da hoda.

„Tamo je bila moja nevesta Debra Star. Ona je ta koja je videla da voda ulazi u kuću i da je moramo napustiti. Kiša je padala veoma jako, a i vetrovi su bili izuzetno jaki. Podigao sam ga, prebacio preko ramena. Kada smo izašli na verandu voda nam je bila do grla. Morao sam da hodam nekih pet minuta, ali mi se činilo da je to trajalo mnogo duže“, rekao je Brent.

POVEZANA VEST

Slične priče dolaze i iz drugih krajeva Bahama. U uništenoj bolnici jedan čovek je pronašao kolica svog brata za kojeg zna da je izgubio život.

Džoi Saunder i njegov sin su pak mislili da su obojica mrtvi nakon što ih je voda razdvojila, ipak preživeli su zahvaljujući visokom drveću.

„Ne znam šta da kažem, neverovatno je. Nikad nisam video ništa slično. Preživio sam druge uragane, ali ništa kao ovo. Totalno uništenje“, kaže Den Kemp.

„Počeli smo da se krećemo prema drugom spratu i za deset minuta smo morali da se prebacimo na treći sprat kuće. Osetili smo jake struje koje su pokušavale da unište sve. To se dešavalo oko 1.30 ujutro. Struje su bile toliko jake da je krov počeo da se podiže. Odjednom sam se našao pod vodom kao i moj sin“, priča Džoi Saunder.

Međuanarodne organizacije počinju da dostavljaju pomoć, a na teren stižu i posebno obučene spasilačke i tehničke ekipe.

„Na raspolaganju su nam dronovi koji će nam pomoći da brže pretražujemo granična područja i područja koja dosada nisu pregledana. S nama će putovati I tim za opasne materije koji će pregledati područja da utvrde da li je sigurno da nastavimo dalje s potragom. Nakon toga ćemo imati na raspolaganju specijalni tim od 88 ljudi iz Majamija I Majami Dejd okruga u kojem će biti specijalisti za logistiku, tešku mašineriju, opasne materijale i brze vode koji će raditi na ovom području“, objašnjava vatrogasni kapetan iz Majamija Dejvid Njunjez.

„Kraljevske logističke snage trenutno iskrcavaju opremu zajedno sa inžinjerskim korom, te neku našu pomoć za prvu priliku. Plan je da ova oprema bude korišćena za čišćenje područja kroz koja je prošao uragan Dorijan“, kaže Aleks Frenklin iz Odeljenja za međunaordni razvoj Velike Britanije.

Problemi s Dorijanom još uvek nisu prošli, a za naredni udar se pripremaju stanovnici Kanade. Na udaru oslabljenog, ali još uvek opasnog Dorijana, prema prognozama biće Princ Edvard Ajlend provincija na istoku Kanade.

„Trenutno proveravamo opremu. Motorne testere, generatore ili slično. Proveravamo sva vozila da li su spremna, svo osoblje je obavešteno da budu na stend baju ukoliko nam budu trebali. Očekujemo oborene grane i drveće, velike grane koje bi mogle prekinuti dovod struje i to je ono za šta se spremamo. Imali smo iskustva s uraganom Huanom, ne kažem da će biti kao što je bilo tada, ali moramo biti spremni“, kaže komandant vatrogasne brigade Rendi Mekdonald.

Kanadski meterolozi očekuju da će na području Princ Edvard Ajlend provincije zbog Dorijana padati između 50 i 150 mm kiše, te da će duvati vetrovi jačine od 90 do više od 130 kilometara na sat.