Nemačka štampa o zabrani plastičnih kesa: Kakva glupost!

Svet 07. sep. 201917:29 > 17:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Phil Noble

Nemačka štampa uglavnom kritikuje predlog ministarke Svenje Šulce da se zabrane plastične kese. Jer, u samoj prodavnici je sve više namirnica zapakovano u plastiku. Zabrana se vidi kao politikantstvo kojim se ne rešava problem.

Ministarka životne sredine Svenja Šulce iz redova nemačkih Socijaldemokrata „dala je gas“, piše list Rajnpfalc, a prenosi Dojče vele.

Šulce predlaže zakon kojim bi se sasvim zabranile plastične kese osim onih malih i tankih koje stoje pokraj voća i povrća u supermarketima.

„Zapravo ni alternative poput papirnih kesa nisu automatski bolje. I one izazivaju probleme pri proizvodnji“, nastavlja komentator Rajnpfalca.

„Mušterije koje zaista žele da štite prirodu morale bi da se potrude: moraju bolje da planiraju odlazak u nabavku i da recimo ponesu svoje vreće. Da li se većina Nemaca može pridobiti za tako nešto?“

Noje osnabriker cajtung je još oštriji i piše da je zabrana plastičnih kesa suluda ako je većina namirnica u supermarketu ionako spakovana u plastičnu ambalažu. „Na kraju ćemo mi kao potrošači u platnene vreće koje izgledaju tako odgovorno pakovati paradajz i krastavac koji su okovani plastičnom ambalažom. Kakva glupost!“

Šulce se nada da će nastati efekat učenja, da će ljudi videti da se može i bez plastike, piše Tagesšpigel nešto blagonaklonije. „Doduše, politika ne sme pre svega da se bavi potrošačima. Jednako je važno ili čak važnije da se proizvođači motivišu na promene“.

Miteldojče cajtung kritikuje: „Potrošnja plastičnih kesa je u Nemačkoj od 2015. smanjena za dve trećine. Ovde retko koja kesa završi bačena u prirodi. Šta će nam onda još zabrana? Iz samo jednog razloga: da se odglumi akcija“, tvrdi list i nastavlja: „Savezna vlada nema strategiju protiv sve više plastičnih pakovanja, nema koncept da se ambalaža ponovo koristi i nema pojma kako da poveća procenat recikliranih folija, pakovanja i posuda iz žutih kontejnera (u koje se u Nemačkoj bacaju plastika i metal, prim. DW). Zato se pravedničkom borbom protiv plastičnih kesa ministarka očito nada da će mnogi zaboraviti na prave probleme.“

Konzervativni Frankfurter algemajne cajtung piše da građane ne treba pritiskati bez potrebe: „Zabrana kesa će mnoge podsetiti na spornu zabranu klasičnih sijalica“.