BBC mobiliše međunarodne medije protiv dezinformacija

Svet 07. sep. 201909:23 > 09:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Desetak glavnih međunarodnih medija, uključujući francusku novinsku agenciju AFP, pridružilo se inicijativi koju je britanska RTV BBC, uz učešće nekoliko digitalnih divova, pokrenula za borbu protiv dezinformacija što je nov projekat uz niz drugih pokušaje suzbijanja te pojave u svetu.

AFP je saopštio da se priključio tom projektu, zajedno sa Evropskom unijom emitera (EBU), listom „Fajnenšal tajms“, medijskom mrežom „First Draft“, listom „Hindu“, američkim dnevnikom „Volstrit džurnal“, CBC/Radiom Kanada, agencijom „Rojters“ i Institutom Rojters.

Takođe među partnerima su „Fejsbuk“, „Gugl“ i „Majkrosoft“.

Agencija AFP objašnjava da će se „angažovati u raznim komponentama projekta, uključujući stvaranje sistema upozorenja partnerskih organizacija na najopasnije lažne informacije koje ugrožavaju život građana ili demokratske procese tokom perioda izbora“.

Inicijativa BBC obuhvata i zajedničku kampanju za medijsku edukaciju, razmenu iskustava, posebno u vezi s važnim izborima.

Takođe će se raditi na olakšavanju pristupa javnim informacijama tokom izbora.

To je novi projekat pored postojećih inicijativa za sprečavanje širenja dezinformacija kolokvijalno nazvanih „lažne vesti“ (fake news), u kojima učestvuje i AFP, poput Međunarodne mreže za proveru činjenica (IFCN) i Inicijative za pouzdanost informacija (Journalism trust initiative – Inicijativa za poverenje u novinarstvo) koju je pokrenula međunarodna organizacija „Reporteri bez granica“ (RSF).