Džonson: Radije ću mrtav ležati u jarku, nego moliti Brisel

Svet 05. sep. 201922:54 > 22:59
Podeli:
Izvor: Danny Lawson/PA Wire/Pool via REUTERS

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da će "radije ležati mrtav u jarku, nego moliti Brisel" da odloži izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije do 31. januara naredne godine.

Džonson je, međutim, odbio da odgovori na pitanje da li će podneti ostavku ukoliko do odlaganja bude moralo da dođe, u skladu sa zakonom koji je u sredu usvojen u Donjem domu parlamenta, preneo je BBC.

POVEZANE VESTI

Džonson je ponovio da će i dalje insistirati da se vanredni izbori održe 15. oktobra.

„Izbori su jedini način da vidimo na čemu smo. Ili ćemo nastaviti da radimo u skladu sa planom izlaska iz EU 31. oktobra, ili nekom drugom treba omogućiti da vidi može li nas zadržati u EU i posle tog dana“, kazao je Džonson.

On je ponovo optužio poslanike Donjeg doma koji su glasali za zakon da su „torpedovali“ britansku pregovaračku poziciju, istakavši da će tražiti da se u ponedeljak u Donjem domu još jednom glasa o izborima.

Komentarišući ostavku na funkciju u vladi i u parlamentu, koju je danas podneo njegov brat Džo, Džonson je rekao da je on „fantastičan momak“, mada im se mišljenja o Evropskoj uniji potpuno razlikuju.