Erdogan preti da će otvoriti granice i sirijske migrante pustiti u Evropu

Svet 05. sep. 201915:54 > 15:55
Podeli:
Izvor: Reuters/Presidential Press Office/Murat Cetinmuhurdar

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zapretio je da će "otvoriti kapije" i dozvoliti sirijskim izbeglicama da iz Turske krenu prema zapadnim zemljama ukoliko se u Siriji uskoro ne uspostavi takozvana "sigurna zona" o kojoj se pregovara sa SAD.

Turska je odlučna da oformi sigurnu zonu unutar Sirije, uz svoju granicu sa ratom razorenom zemljom, i spremna je da to uradi sama do kraja meseca, ako ne bude sporazuma sa SAD.

„Bićemo primorani da otvorimo kapije. Ne mogu da nas prisile da sami snosimo teret“, rekao je Erdogan, izrazivši ljutnju Turske jer je zapad zanemario prethodne predloge za stvaranje sigurne zone, zamišljene kao mesto gde bi izbeglice mogle da se nasele u Siriji.

Turska je otvorila svoje granice za Sirijce u aprilu 2011. godine i trenutno u toj državi živi 3,6 miliona ljudi koji su pobegli od građanskog rata, koji traje već devet godina. Izbeglice tvrde da je na stotine sirijskih izbeglica pritvoreno i nedavno prisilno deportovano u Siriju. Turska vlada negira izveštaje o prisilnim deportacijama.

„Nismo dobili podršku koja je potrebna od sveta, a posebno od Evropske unije“, rekao je turski predsednik.

Turska je u martu 2016. postigla sporazum s Evropskom unijom prema kojem će Turska zaustaviti priliv migranata u Evropu u zamenu za sredstva za podršku izbeglicama i putovanje bez viza za turske državljane. Erdogan, međutim, optužuje članice da se ne pridržavaju dogovora i preti da će izaći iz sporazuma.

Turska i SAD razgovarale su o uspostavljanju sigurne zone unutar Sirije istočno od reke Eufrat, čak su i osnovale centar za koordinaciju u turskoj pograničnoj provinciji Sanliurfa. Međutim, Erdogan je rekao da postoje nesuglasice kako sigurna zona treba da izgleda, iako nije objasnio oko čega.

On je rekao da Turska ima za cilj da preseli oko milion od 3,6 miliona sirijskih izbeglica u sigurnu zonu.