SAD nudile milione dolara kapetanu iranskog tankera da omogući zaplenu

Svet 05. sep. 201911:53 > 11:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Marcos Moreno

Američki Stejt department nudio je više miliona dolara kapetanu iranskog tankera da uplovi u vode u kojima bi mornarica Sjedinjenih Američkih Država mogla da ga zapleni, objavio je list Fajnenšl tajms (FT).

FT navodi da je specijalni izaslanik SAD za Iran, Brajan Huk, direktno slao i-mejlove kapetanu iranskog broda Akilešu Kumaru koji je državljanin Indije. Kumar je upravljao iranskim tankerom koji je početkom jula zaplenila britanska mornarica na Gibraltaru, a koji je sredinom avgusta oslobođen presudom suda na Gibraltaru.

Huk je prvu poruku Kumaru poslao 26. avgusta i u tekstu pod naslovom „Imam dobre vesti za vas“ ponudio mu je nekoliko miliona dolara ako skrene s brodom u vode u kojima američke snage mogu da ga zaplene. Kapetan nije odgovorio na taj mejl, pa je Huk poslao i drugi koji je bio pretećeg sadržaja.

POVEZANE VESTI

„S novcem koji vam nudimo možete imati lep život i biti mirni u starosti. Ako ne prihvatite to, život će vam postati mnogo teži“, napisao je američki izaslanik u poruci kapetanu Kumaru. Kapetan iranskog tankera nije odgovorio ni na tu poruku.

Iz Stejt departmenta su potvrdili da je kapetanu tankera nuđen novac.

Britanska mornarica je 4. jula na Gibraltaru zaplenila iranski tanker „Grace1“ koji je plovio pod zastavom Paname. Zaplenjen je pod optužbom da je prevozio naftu u Siriju i tako kršio međunarodne sankcije.

Uprkos pritužbama SAD i zahteva za izručenje, sud na Gibraltaru je 15. avgusta oslobodio iranski tanker i njegovu posadu. Tanker je brzo napustio Gibraltar, ali sa istaknutom zastavom Irana i pod imenom „Adrian Darya-1“.

Tanker plovi sa 2,1 milion barela sirove nafte i do sada nije uspeo da nađe sigurnu luku za uplovljavanje, a pre dva dana posada je u blizini Sirije isključila sistem za automatsko praćenje i predstavljanje. Iran nije otkrio kuda plovi tanker, niti ko je kupac nafte.