Poslanici Donjeg doma usvojili zakon koji zaustavlja Bregzit bez dogovora

Svet 04. sep. 201921:01 > 21:09
Podeli:
Izvor: Tanjug / Jessica Taylor/House of Commons via AP

Donji dom britanskog parlamenta podržao je zakon koji sprečava izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora.

Kako piše BBC, poslanici opozicije i „torijevci“ obezbedili su usvajanje zakona sa 329 glasova, dok je protiv bilo 300.

Ukoliko zakon bude usvojen u potpunosti, to će naterati premijera da zatraži produženje roka za Bregzit i posle 31. oktobra, ako London i Brisel do tog datuma ne postignu sporazum sa EU.

POVEZANE VESTI

Donji dom je podržao zakon koji obavezuje premijera da od EU zatraži produženje roka za Bregzit do 31. januara 2020. godine, osim ako parlament ne odobri novi sporazum ili ako do 19. oktobra ne glasa za izlazak bez dogovora sa Unijom, piše agencija AP.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poručio je u britanskom parlamentu da su potrebni novi izbori i pozvao na glasanje 15. oktobra.

On je poslanicima, nakon usvajanja zakona koji ima za cilj da spreči Bregzit bez sporazuma, rekao da vlada ne može da funkcioniše kada parlament donosi zakone „koji uništavaju sposobnost vlade da pregovara“, piše BBC.

„Ne želim izbore, javnost ne želi izbore, zemlja ne želi izbore. Ali ova kuća nije ostavila druge mogućnosti osim da dopusti javnosti da odlučuje koga žele kao premijera“, rekao je Džonson.

I nakon više od tri godine kada je Velika Britanija na referendumu izglasala izlazak iz EU, tok Bregzita ostaje neizvestan, a mogući ishodi i prognoze se i dalje kreću od izlaska bez dogovora do odustajanja od celog projekta.